Gazdálkodás

Csak így van esélye fennmaradni a hazai burgonyatermesztésnek

Magyarországon mára csak az igazán professzionális burgonyatermelők maradtak meg a piacon, a többiek, akiknek nem sikerült a kihívásokkal élni, azok vagy abba hagyták, vagy pedig éppen azt fontolgatják, hogy abba hagyják a termesztését. Ennek csak az egyik oka a klímaváltozás, mivel minőségi és jól eladható burgonyát termelni kizárólag öntözött körülmények között lehet. Ez azt jelenti, hogy a vegetációs időben kijuttatott vízmennyiség nem kevés és ennek a költsége is nagyon magas. Tehát összességében elmondható, hogy a burgonya termelési költsége az egyik legmagasabb a különböző zöldségkultúrák között is.

Ennek ellenére sokan kitartanak mellette, mivel különböző támogatások is rendelkezésre állnak, amelyet a burgonyatermesztők is igénybe vetnek például hűtött tároló építésére, amelynek köszönhetően a termést nem kell kényszerűségből azonnal, nyomottabb áron értékesíteni. A további lehetőségeket vettük sorra Perczel Péterrel, az Isterra Közép-Európa Kft. cégvezetőjével. A szakember abból indult ki: a magyar burgonyára az a jellemző, hogy a termés az ősz közepéig szinte elfogy és onnantól kezdve import burgonya érhető el a magyar piacok és áruházak polcain.

-A burgonyatermesztés szántóföldi és kertészeti kultúraként is értelmezhető, mivel burgonyát ma már tényleg csak olyan gazdaságokban és olyan termelőknél lehet találni, akik más kertészeti növénnyel is foglalkoznak -legyen az gyökérzöldség, vagy például karalábé, káposzta. A vetésterület mélyponton van: az elmúlt években 5-6 ezer hektárra esett vissza a burgonya termőterülete, ami azt jelenti, hogy Magyarország nem képes az önellátásra, ezért jelentős mennyiségű burgonya érkezik sok uniós országból és tavaly volt az első év, amikor az újburgonya egy része már Egyiptomból érkezett Magyarországra –összegezte Perczel Péter.

„Az Isterra anyavállalata rendelkezik három nemesítő céggel és felmerült az igény, hogy ha már minden más növényfajjal is foglalkozunk – ami a cég saját nemesítési programjaiban megtalálható – akkor foglalkozzunk burgonyával is. A tulajdonos döntés alapján visszavettük a kereskedelmi jogokat, és most már harmadik éve az Isterra Közép-Európa Kft. képviseli ezeknek a nemesítőházaknak a termékeit”.

forrás: pixabay

A tapasztalatok alapján a magyar piac a piros héjú burgonyát igényli, vagyis az Isterrának is azokra a fajtákra kell koncentrálnia, amelyek hozzák azokat az elvárásokat, amelyeket a magyar végfelhasználók támasztanak elé. A nagy termőképesség, a jó héj minőség, a tárolhatóság, ami a felhasználáshoz szükséges, vagyis nem mindegy, hogy milyen főzési- vagy felhasználási típusú a burgonya, amelyet kínálni tudnak. -Mi ezekre az igényekre tudunk reagálni és Magyarországon túl az Isterrának fontos szerepe van abban, hogy ezeknek a nemesítő cégeknek a termékeit a régió egyéb országaiba is eljuttassa. Rajtunk keresztül történik az exportpiacok kiszolgálása, itt elsősorban gondolok Horvátországra, Boszniára, Montenegróra, Koszovóra, Szerbiára és Romániára –tette hozzá.

Magyarországon az elmúlt években már szinte megszűnt a vetőburgonya előállítás és 50 – 100 hektár között van az a terület, ahol vetőburgonya szaporítás történik. Az igények kiszolgálása 80-90 százalékban már importból valósul meg. Elsősorban Hollandiából, Németországból és Franciaországból, tehát ezek a legjelentősebb vetőburgonya szaporító országok, mivel ott biztosítható az a növényegészségügyi környezet, amely nagyon fontos az Isterra által termelt burgonya egészséges termesztéséhez. 

Az Isterra hazai vezetője úgy látja, hogy a cégnek fontos szerepe van abban, hogy a jelenlegi 5-6 ezer hektár termőterület növekedjen. -Ezen dolgozunk és eljuttatjuk mindenhová azokat az információkat és tapasztalatokat, amelyeknek köszönhetően a mi fajtáinkkal is nagyon jó eredmények érhetők el. Több év átlagát figyelembe véve az Isterra fajtáival – megfelelő körülmények között és optimális tápanyag és vízellátással – 50-70 tonna burgonya is termelhető hektáronként.

Sajnos a magyar átlag valahol 21-30 tonna között van, amelynek oka az öntözetlen területekben keresendő. A burgonyatermesztésnek speciális gépigénye van, tehát aki most vágna bele, annak mindenféleképpen bérelni, vagy vásárolni kell ültetésre és betakarításra alkalmas gépet. A vetőburgonya is elérhető, és azt követően csak a termesztési körülményeket kell biztosítani, ami gyakorlatot és ismeretet igényel.

Ha abból indulunk ki, hogy a hazai termelési burgonya az ősz folyamán elfogy, és utána már csak import burgonyát tudunk vásárolni. akkor a jövőben ezen is lehet majd változtatni ágazati összefogással, amellyel bebizonyítható, hogy a Magyarországon termelt burgonya megfelelő minőségű és bőven megfelel mindazon elvárásoknak, amit a felvásárlók és a kereskedőcégek támasztanak.

 

Agrotrend.hu/ Novenyvedoszer.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés