Gazdálkodás
Hírlevél
Bevonat alkalmazásával fokozható a melegházak terméshozama
A természetes fényt hasznosító bevonat a növények számára használható hullámhosszúságúvá alakítja a beérkező napfényt, ezzel kiváltható a mesterséges világítás. A Bathi Egyetem kutatói fejlesztették azt az üvegházak üvegére felhordható, átlátszó bevonatot, amellyel meghosszabbítható a termesztési időszak, és növelhető a hozam. – írja az ng.24.hu.
Ez különösen az olyan országokban adhat segítséget az élelmiszer-termelésben, ahol viszonylag kevés a napfény. A fejlesztésről az Advanced Materials Technologies folyóiratban számoltak be.
A brit élelmiszer jelentős része – a klíma és a fényviszonyok miatt – vagy importból származik, vagy mesterségesen világított üvegházakban terem. Egyik sem túl környezetbarát, ezért is kerestek a kutatók olyan lehetőséget, amellyel plusz világítás nélkül lehet a növények számára biztosítani a megfelelő hullámhosszú fényt. A kifejlesztett, spréként az üvegre egyszerűen felhordható bevonattal csökkenthető a melegházak energiaigénye, növelhető a terméshozam és meghosszabbítható a termesztési időszak.
A növények a fotoszintézishez legnagyobb részben a napfényben lévő vörös összetevőt használják. Azonban a napfény széles spektrumú, így egy csomó olyan hullámhosszon is érkezik, amit a növények nem, vagy alig hasznosíthatnak. A bevonat ezt a nem használt összetevőt – így például a kéket – alakítja át vörössé.
Léteznek ugyan hasonló elvű fényátalakítók, azokhoz viszont olyan ritka elemeket használnak, mint az indium, ami rendkívül drága, és nem igazán újrahasznosítható. A kutatásban most ezt az indiumot cserélték le egy épp szabadalmaztatás alatt álló anyaggal, ami olcsóbb és elérhetőbb is. Emellett a fényátalakító anyag előállítását is más, olcsóbb módszerrel végzik.
Az anyag a fluoreszcenciához hasonló módon működik, vagyis úgy, mint az UV-fényből az ember számára látható fényt előállító molekulák.
A bevonat a beérkező UV 80-90 százalékából vörös fényt állít elő, s ezzel a kísérletek során 9 százalékkal megnövelték a terméshozamot. A kutatók arra utaló adatokat is kaptak, amelyek szerint a növények cukortartalmát is növeli az efféle átalakított fény, vagyis édesebb lesz a paradicsom, vagy az eper.
Mivel a zöldségek és a gyümölcsök rendkívül fontos élelmiszerek, ám a klímaváltozás vagy épp az energiaárak növekedése miatt egyre drágábbak, és így kevésbé elérhetőek. A mostanihoz hasonló módszerek azt segíthetik elő, hogy a szegényebb rétegek számára is megfizethető maradjon a zöldség, gyümölcs.
agrotrend.hu / Növényvédőszer