Gazdálkodás
Az idei év nem kedvezett a fűszerpaprika-termesztésnek
A magyar konyha alapfűszere idén sem volt olcsó, a szárazság nem kegyelmezett. Pedig az őrölt fűszerpaprika a magyar konyha egyik legfontosabb és talán legismertebb fűszere, amelyet alapos szárítást követően őrölnek finom porrá. A kapott élénkvörös alapanyag nemcsak kellemes ízt, hanem színt és illatot is kölcsönöz az ételnek.

Forrás: pixabay.com
A Délmagyar összefoglalója szerint a fűszer kilós ára rendszerint 5 ezer környékén mozog, ám ez egészen a 8-11 ezer forintig felmehet. A kisebb kiszereléseket a kilós árhoz viszonyítva kedvezőbb áron vásárolhatjuk meg, amely átlagosan 2 és 5 ezer forint között mozog. Megtalálható csemege, füstölt és csípős fűszerpaprika is, ezek elkészítése merően eltér egymástól, így ez is jelentősen befolyásolja az árak alakulását. A megkérdezett piaci árusok közül többen hangsúlyozták az idei évben tomboló szárazságot, amely nagyban megnehezítette a fűszerpaprika termesztésének folyamatát.
– A paprika rettentően vízigényes, nem beszélve arról, hogy az első rosszabb időt nagyon nem szereti. Könnyedén elkapja a különböző betegségeket és nagyon rövid időn belül megtámadhatja a gomba is – mondta az egyik piaci árus. Egy másik árus kiemelte, hogy meglehet sokallják a vásárlók a kiszabott árakat, de ennek meghatározásakor azt is figyelembe kell venni, hogy a paprika termesztése nem egyszerű, különösen, ha valaki magról veti a növényt. Kezdve a vetéssel, a palántázáson át egészen a kész termékig, ez egy nagyon összetett és munkaigényes folyamat.
A kisebb porciók aratnak sikert
A Mars téri piac árusai többen osztották a gondolatot, miszerint az emberek döntő többsége a kisebb kiszerelés mellett dönt, árban is kedvezőbb és a paprika tipikusan olyan fűszer, amely nem fogy el egyik napról a másikra. A főzéshez sokaknak bőven elegendő a kisebb mennyiség is. – Nem mellesleg az is nagyban befolyásolja az itt eladott fűszerpaprika mennyiségét, hogy nagyon sokat nem engedhetik meg maguknak a minőségi alapanyag beszerzését.
Ahogy arról a Növényvédőszer.hu is beszámolt: Egy kiló szegedi fűszerpaprika 8 és 10 ezer forint között kapható, a másik nagy pirospaprikatermő vidéken, a kalocsai térségben is hasonló árat kell fizetni a háziasszonyoknak, ha jó minőségű fűszerpaprikához szeretnének jutni. A szegedi és környező éttermek szinte csak jó minőségű, helyi fűszerpaprikát használnak. Ez nem véletlen, hiszen Szeged környékén terem az egyik legjobb minőségű pirospaprika alapanyag.
A szárazsággal és az extrém meleggel évről-évre egyre többet küzdenek. Szeptemberben megtörtént az ültetett paprikák első szedése, és akkor már jó, közepes termésről lehetett beszámolni. Az öntözött területeken 10 tonna körül, míg az öntözetlen területeken ennek fele, harmada volt a mennyiség. Október közepén a második szedés is befejeződött és ekkor már tényleg elmondható volt, hogy jó évet zártak a termesztők. Továbbra is a szegedi termőtájon terem az egyik legjobb minőségű paprika, melyet eddig legalább tíz alkalommal kellett öntözni, de továbbiakra is szükség lesz a magas hőmérséklet miatt. Az időjárási körülmények miatt elindult a kényszerérés, de az időben elültetett palánták a megfelelő növényvédelem és öntözés mellett már szedhetők.
Napjaink gondjairól tudni kell, hogy megdrágult a munkaerő és azt is nehéz felkutatni, a gépi szedés pedig kis mennyiségben és gyors felhasználású ipari méretekben, konzervipari célokra ajánlott, de őrölt paprika gyártására alkalmatlan.
agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu
