Gazdálkodás
Aszály sújtja Brazíliát, veszélyben a kávé- és szójatermés
Először futótüzek törtek ki, amelyek felperzselték a cukornádtáblákat. Most az elmúlt több mint négy évtized legrosszabb szárazsága fenyegeti a kávé- és szójababot Brazíliában.
A természeti katasztrófák Cemaden nevű megfigyelőközpontja szerint májustól augusztusig néhány kulcsfontosságú mezőgazdasági terület 1981 óta a legszárazabb időjárással szembesült. És nem várható enyhülés: az előrejelzések szerint még legalább két hétig nem esik eső, amikor a kávéfák általában virágoznak, a gazdák pedig szóját vetnek − írta a Bloomberg.
A csapadékhiány kockázatot jelent a globális terményellátásra egy olyan világban, amely a cukortól a kávéig és a szójababig egyre inkább Brazíliától függ. A veszteségek felerősíthetik a brazil gazdálkodók pénzügyi stresszét, akik már amúgy is meredek áreséssel küzdenek.
„Ez az egyik legrosszabb aszály a kávé történetében”
– mondta Regis Ricco, az RR Consultoria Rural igazgatója, amely agronómiai szolgáltatásokat nyújt több termelőnek Brazília legnagyobb termőterületein.
Ricco szerint a Starbucks Corp. által kedvelt arabica kávét termelő területeken a hosszan tartó szárazság valószínűleg károsítja a rügyeket, mielőtt a fák virágoznának a következő termés előtt. Március óta nem volt jelentős eső az arabicarégiókban – mondta.
A brazíliai tavaszra jellemző, rendszeres záporok valószínűleg október végére húzódnak – ezt már Marco Antonio dos Santos, a Rural Clima meteorológusa mondta.
Daniele Siqueira, az AgRural elemzője szerint a szeptemberben és októberben várható, átlag alatti mennyiségű esőzések arra késztethetik a Mato Grosso gazdáit, hogy elhalasszák a szójavetést a jobb páratartalomig. Azoknak a termelőknek, akik úgy döntenek, hogy a még száraz talajba vetik el a növényeket, szükségük lehet újratelepítésre.
A szójabab késleltetése más növényeket is visszaszoríthat, amelyek általában az év végén kerülnek a talajba, mint például a gyapot és a kukorica.
agrotrend.hu / Világgazdaság