Állattenyésztés

Gazdálkodás

Szakértői figyelmeztetés: csökkenteni kellene a húsfogyasztást

A világban a biológiailag produktív szárazföldi területek 40 százalékát a mezőgazdaság hasznosítja, ennek 77 százalékát pedig az állattenyésztés használja fel. A WWF Magyarország éghajlatvédelmi programvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy globális szinten az állattenyésztés felelős az üvegházhatásúgáz-kibocsátás 14 százalékáért. Ha csökkenteni tudnánk a húsfogyasztást, akkor sok területet vissza lehetne adni a természetnek.

Az állattenyésztés mind a környezeti, mind a klímaválsághoz jelentős mértékben hozzájárul, globális szinten az összes kibocsátás körülbelül 14 százalékáért felel, ami nagyságrendileg megegyezik a közlekedés kibocsátásával – hívta föl a figyelmet az InfoRádióban Harmat Ádám.

Fotó: pexels.com

A másik probléma abban keresendő, hogy az állattenyésztés hatalmas területeket igényel, a világ erdőterületeinek a méretét is meghaladják – tette hozzá a WWF Magyarország munkatársa. „Nagyjából 40 millió négyzetkilométert tatunk fenn erre a célra, ami Európa területének a négyszerese” – érzékeltette.

Az éghajlatvédelmi programvezető szerint ha csökkenteni lehetne a húsfogyasztást, azzal sok területet vissza lehetne adni a természetnek, kárpótolva valamelyest a hanyatló biológiai sokszínűséget, ami abból a szempontból sem elhanyagolható, hogy a természetes élőhelyek több szén-dioxidot képesek elraktározni – jegyezte meg. Harmat Ádám az intenzív mezőgazdaság környezeti károkozására is felhívta a figyelmet, példaként említve a műtrágyázást, aminek a tényleges hasznosulása globális szinten alig 15 százalék, a maradék viszont bemosódik a talajba, vizekbe, savasodást okozva, ráadásul a szennyezés az ivóvízbázisokat is veszélyezteti.

"A saját egészségünk védelmében is, nagyon fontos lenne a húsfogyasztás csökkentése, illetve a mezőgazdasági termelés hatékonyabbá, környezetbarátabbá tétele" – összegezte a szakember.

A húsfogyasztás a fejlődő országokban jelentős ütemben növekszik: Kínában például az utóbbi 50 évben az egy főre eső húsfogyasztás az 5 kilós fejadagról 60 kilogrammra emelkedett. Ha az Európai Unió nem „magányos harcos” akar lenni a klíma- és környezeti válságban, elengedhetetlen a közös megoldáskeresés – fogalmazott Harmat Ádám.

A húsfogyasztás csökkentése nem azt jelenti, hogy át kellene térni egy vegán életmódra. Jó példaként említette Harmat Ádám a „planetary diet”-et, amelyet oly módon dolgozott ki egy kutatószervezet, hogy ha minden ember ezt a diétát követné a Földön, akkor már fenntartható szintre lehetne csökkenteni a mezőgazdasági kibocsátását. Ez egy erősen növényi forrásokból dolgozó étrend, ami azonban kis mennyiségben megtartja az összes állati eredetű élelmiszercsoportot is.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés