Állattenyésztés
Gazdálkodás
Stabil maradhat az uniós juhhústermelés
A húsfogyasztás következő tíz évben várható csökkenése elkerüli majd a juhágazatot, miközben a termelés is szinten maradhat – derül ki az Európai Bizottság által közzétett piaci előrejelzésből, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szemlézett.
Az állattenyésztési ágazatokban a fenntarthatósági célkitűzések várhatóan hangsúlyosabb szerepet fognak kapni az elkövetkező évtizedben mind a termelők, mind a fogyasztók körében – állapítja meg az Európai Bizottság, írja a Világgazdaság. A globális járványügyi helyzet ‒ a Covid–19, valamint főként az afrikai sertéspestis ‒ sok bizonytalanságot okoz a hús világszintű keresletében. Az előrejelzések szerint az Európai Unióban az egy főre eső húsfogyasztás 2030-ra 1,1 kilogrammal 67,6 kilóra fog mérséklődni, ennek hátterében a fogyasztók táplálkozási és ételkészítési szokásainak változása, valamint a humán- és állategészségügyi kockázatok állnak.
Az EU juhhústermelése viszont várhatóan a jelenlegi 629 ezer tonna vágott-test-egyenérték körül marad a következő évtizedben is. A termelés legnagyobb része továbbra is néhány EU-tagállamban összpontosul majd, várhatóan Spanyolország, Görögország, Franciaország és Írország állítja elő az EU teljes juhhúskibocsátásának több mint 50 százalékát.
Az EU juhhúsfogyasztása is stabil maradhat, és 668 ezer tonna vágott-test-egyenértékről ‒ a 2021–2022-es évekre prognosztizált kismértékű mérséklődést követően ‒ 674 ezer tonnára nőhet 2030-ra.
A fogyasztás a jelenlegi egy főre eső 1,3 kilogrammos szinten alakulhat 2030-ig, ez egy kilóval kisebb, mint a 2000‑es, és 0,4 kilóval marad el a 2010-es értéktől. Az EU-s juhhúsfogyasztás ‒ amelynek mértéke alacsonyabb, mint az egyéb húsoké ‒ kevésbé érzékeny az árváltozásokra, inkább a vallási ünnepekhez kapcsolódó keresleti viszonyok alakulása befolyásolja.
Fotó: MTI
Az előrejelzés szerint az élő állatok exportja az EU-ban 59 ezer tonnáról fokozatosan 40 ezer tonnára csökken 2030-ig, ez a 2020-as értékhez képest 32,2 százalékos mérséklődés lenne.
A visszaesést elsősorban állatjóléti aggályok és az egyes kereskedelmi célpontoknál fellépő pénzügyi kockázatok okozhatják.
A juhhúsexportnál erős nemzetközi versenyre lehet számítani, mivel Ausztrália és Új-Zéland ‒ ezek együttesen a nemzetközi kereskedelem 80 százalékát fedik le ‒ várhatóan megőrzi erőfölényét a világpiacon.
Bár az EU továbbra is fontos exportcélpont marad, az előrejelzés szerint Ausztrália és Új-Zéland inkább a közelebbi ázsiai piacokra fog összpontosítani.
Míg Ausztrália előreláthatóan kitölti az EU új vámkontingensét, addig Új-Zéland termelési kapacitása valószínűleg nem lesz képes egyszerre kiszolgálni az ázsiai és az európai piacokat. Az EU jelenlegi 60 ezer tonna vágott-test-egyenértékű juhhúsexportja mindezek ellenére mintegy 8,3 százalékkal, 65 ezer tonnára fog emelkedni 2030-ra a prognózis szerint.
A juhhúsimport 156 ezer tonna vágott-test-egyenértékről 149 ezer tonnára fog mérséklődni, összességében azonban az EU juhhúsbehozatala is stabil marad, és jóval a vámtarifák teljes mennyisége alatt alakul.
agrotrend.hu / Világgazdaság