Nem publikált

SoundTalks® – új eszköz a sertéstartók szolgálatában

Miközben a precíziós állattartás térhódítása a gondolkodásunkban és a szakmai programokban is egyre jelentősebb, a gyakorlatot, a sertéstelepi hétköznapokat leginkább a jól megszokott rutin vezérli. Az állattenyésztési ágazatban alapvetően mindig a világpiaci trendek diktálnak, amik egyszerre jelentenek kockázatot és lehetőséget is az iparág szereplői számára. A hús iránt növekszik a kereslet, ami az állattenyésztésre használt létesítmények növekedéséhez és intenzívebb gazdálkodáshoz vezet. Egyre nagyobb hangsúlyt kap az élelmiszerbiztonság, a járványvédelem, az állategészségügy és állatjólét, miközben az antimikrobiális rezisztencia és a klímaváltozás elleni küzdelem szempontjait is figyelembe kell venni. Mindezt úgy, hogy nagy hiány van képzett mezőgazdasági dolgozóból, azaz egyre kevesebb idő jut magára az állatra.

Válaszul ezekre a trendekre, az ipar számára előnyösek lesznek az állategészségügy és a termelés digitális eszközei, amelyek a folyamatosan és automatikusan gyűjtött, valós idejű adatok monitorozása és feldolgozása révén hozzá tudnak járulni a termelés hatékonyságának növeléséhez. Számtalan ötlet, elképzelés született már azzal kapcsolatban, mit lehetne mérni az istállóban, hogyan lehetne figyelemmel kísérni a sertéseket, ezekből milyen információt nyerhetünk és azt mire használhatjuk, azonban hosszú út vezet az ötlettől a megbízható termékig.

Az innovatív gyártók, mint amilyen a Boehringer Ingelheim is, a megvalósítás folyamatában nagy szerepet játszanak. A Boehringer Ingelheim egy hosszú múltra visszatekintő, a betegségek megelőzését célzó innovatív egészségügyi megoldásokat nyújtó vállalat, amely különösen igaz a sertés üzletágra. A cég új technológiai részleget indított el a precíziós állattartás szektorban, melynek első terméke a SoundTalks® nevű okos eszköz. A SoundTalks® is egyetemi projektként indult sok évvel ezelőtt, melynek alapötlete egyszerű: a disznóólba akasztott mikrofonok figyelik a sertések köhögési mintázatát, és figyelmeztetik a gazdát, ha a köhögés rendellenessé válik. A technológia lehetővé teszi a légúti problémák gyors és hatékony felismerését és kezelését, amely kevesebb antibiotikum-felhasználást és egészségesebb állatokat eredményez.

Mi az a SoundTalks®?

A SoundTalks® egy okos eszköz, hang-alapú technológia, amely folyamatosan monitorozza az utónevelt malacok és a hízók légzőszervi egészségi állapotát. A rendszer folyamatosan gyűjti és elemzi az istállóban a hangokat, ami az állatok távolról történő monitorozását is lehetővé teszi. A szabadalmaztatott algoritmusok a telepi dolgozókhoz képest 3-5 nappal korábban, objektíven észlelik a köhögést. Az istállóban lévő érzékelőn megjelenő zöld, sárga és piros LED fények, valamint az alkalmazásban lévő figyelmeztetések és riasztások valós időben tájékoztatják a termelőt az istállóban lévő állatok légzőszervek egészségi állapotáról (ReHS érték). A SoundTalks® alkalmazás vagy a weboldal egyszerű és szerkeszthető javaslatokat kínál arra vonatkozóan, hogyan kell reagálni riasztás esetén.

A rendszer felépítése

A SoundTalks® hardver részét az érzékelők és a gateway vagy átjátszó jelenti. Az érzékelők az istálló mennyezetéről lógva rögzítik a hangokat, amelyet az átjátszón keresztül továbbítanak a felhőbe feldolgozásra. Az internet az átjátszóhoz vezetékkel kapcsolódik, az érzékelők pedig wifi routerként is funkcionálnak, így a lefedettséget kiterjesztik az egész istállóra. Egy érzékelő 10 m-es sugarú körben monitorozza a sertéseket, amely a termelési fázistól és a termek beosztásától függően 250-350 állatot jelent. Egy átjátszóhoz legalább 10 érzékelő kapcsolható.

A mesterséges intelligencia és a matematikai algoritmusok alapján az érzékelők által gyűjtött adatokat átalakítják egy mérőszámmá (0 és 100 között), amelyet az állatok légzőszervi egészségi állapotának (ReHS – Respiratory Health Status) neveznek. Minél magasabb a ReHS érték, annál jobb a megfigyelt állatcsoport légzőszervi egészsége. Az érzékelők emellett hőmérsékletet és páratartalmat is mérnek, amelyet szintén megjelenít a rendszer az ReHS értékkel párhuzamosan.

A megbízható SoundTalks algoritmus megkülönbözteti a sertések légzőszervi hangjait az egyéb, istállóban hallható hangoktól, az emberek, a gépek és berendezések által keltett zajok nem befolyásolják. A rendszer „tudása” nagy mennyiségű adaton alapul: milliónyi azonosított eseményen és 500 évnyi hangfelvételen. Különféle telepi körülmények között validálták világszerte, így bármilyen istállóról is legyen szó, a rendszer működőképes. Gépi tanulás révén folyamatos fejlesztés alatt áll, így a jövőben bővülhet a hangadatokból nyerhető információk köre.

Az applikációban és a webes felületen lehet nyomon követni, elemezni és szükség esetén exportálni az összes egészségügyi és környezeti adatot (ReHS, elhullás, hőmérséklet és páratartalom), amelyek aztán társíthatók a termelési paraméterekkel is. A különböző beavatkozások (pl. levegőztető rendszer beállításának módosítása, lagúna kezelése, gyógyszerek alkalmazása stb.) hatása és hatékonysága objektíven értékelhetővé válik. Kiegészíthető a rendszer diagnosztikai eredményekkel és elhullási adatokkal egyaránt, így még könnyebbé válik a felnevelésre ható tényezőket és azok összefüggéseit megtalálni.

A légzőszervi betegségek észlelésének dinamikája

A klinikai tünetek korai és valós idejű felismerése óriási előnyt jelent a betegség kezelése és hatásának csökkentése szempontjából. Azonban ennek komoly korlátai vannak, és nem csak a telepi dolgozók létszáma és szakértelme miatt, de az állatlétszám, a sertések viselkedése, a munkaidő, valamint a betegségek előfordulása, a mintavételezés és a diagnosztika nehézségei is mind nehezítik az állategészségügyi státusz értékelését. Ha a légzőszervi betegséget korábban észlelik, lehetőség van hamarabb beavatkozni, a kezelések hatékonyabbak és célzottak lehetnek, akár a megbetegedés hossza és súlyossága is jelentősen csökkenhet. A SoundTalks® rendszer megtérülése éppen ebben rejlik, a számtalan egyéb, új és biztonságot adó információ mellett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Telepi tapasztalatok

A SoundTalks® több, mint 20 országban elérhető és használatban van, már nem csak a fejlesztés során összegyűlt tapasztalatok, hanem a napi használat eredményei is erősítik a rendszer, és ezáltal a felhasználók tudását.

Az adatok grafikonon történő megjelenítése segíti a folyamatos monitorozást, ill. a turnus zárásakor a légzőszervi státuszra illesztett diagnosztikai eredmények és kezelések, valamint az azokra adott válasz kiértékelése segít felkészülni a következő telepítés során jelentkező légzőszervi problémákra. Ha a ható tényezőket is figyelembe tudjuk venni (pl.: napi hőingás, páratartalom, szellőztetés, állatmozgatás stb.), lehetőségünk nyílhat akár a megelőzésre is. Például egy spanyol integrációban egyértelműen kiderült, hogy az első körben kiválogatott hízók vágóhídra szállítása robbantja ki a Mycoplasma fertőzést, így a járványvédelem javítása volt a végső megoldása a problémának.

A ReHS érték ugyan a sertésekre vonatkozik, idővel az egyes termekre, épületekre is jellemző lesz, amely megmutathatja az épületeink hatékonyságát, az állatok egészségére gyakorolt hatását. Régóta halogatott felújítás vagy javítás sorsa dőlhet el ilyen információ birtokában, majd annak sikeressége is objektíven elbírálható a soron következő turnusok adatai alapján.

Az ReHS érték korrelál a termelési paraméterekkel: minél több a zöld nap (ReHS 60-100 között), annál jobb az átlagos napi súlygyarapodás, ill. annál kisebb az elhullás. Az antibiotikum felhasználás csökkentésének is egy eszköze, hiszen lehetőség nyílik az időben végzett és célzott kezelésekre. Mivel egy légtérben általában több érzékelő van, amelyek külön-külön értékelik az általuk monitorozott állatokat, könnyen megtalálhatjuk az első beteg egyedeket, így azok kezelésével a csoport szintű beavatkozás akár meg is előzhető.

A digitális eszközök és a mesterséges intelligencia önmagában nem hozza el a várt eredményt, csak segítenek megvalósítani a telepi célkitűzéseket, megkönnyítik a napi munkát és lerövidíthetik a problémamegoldást. Az előre meghatározott termelési folyamatok, a különböző protokollok és a tapasztalatok maradnak továbbra is a sertéstartás alapjai, de a SoundTalks® és a jövőben érkező hasonló eszközök megteremtik a lehetőségét annak, hogy ne a teóriák alátámasztásához keressünk adatokat, hanem a saját adatainkból vonjunk le következtetést és objektív döntéseket hozzunk.

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés