Állattenyésztés

Összefogás született a húsmarha ágazatért

A húsmarhatartás az Európai Unióban mindig is a környezetbarát ágazatok közé tartozott, élen járt a fenntartható tartási rendszerek kidolgozásában és alkalmazásában. Az Európai Kerekasztal a Fenntartható Húsmarha Ágazatért (ERBS) szervezetet 2018-ban hozta létre, hogy egyesítse a húsmarhaágazat szereplőit annak érdekében, hogy szorosabb együttműködés alakuljon ki a marhahús-termékpálya szereplői között. Az ERBS célja, hogy a marhahús értékláncának minden része fenntartható, környezetbarát legyen a társadalmi felelősségvállalás erősítése mellett.

Az ERBS törekszik arra, hogy az ágazat kibocsátása minél jobban mérhető és nyomon követhető legyen. Nagyon sokféle húsmarhatartási rendszer létezik az EU-ban. A vizsgálatoknak, módszereknek ezekre az eltérésekre figyelemmel kell lenniük.

Forrás: pixabay.com

Az európai húsmarhaágazat előtt álló kihívások nagy része globális probléma, ami a világ más részein is fennáll, és csak összefogva, közös erővel lehet velük megbirkózni.

A fenntarthatóbb húsmarhaágazat érdekében az ERBS az alábbi négy területen fogalmazott meg konkrét elérendő célokat:

  1. Környezeti fenntarthatóság: 2025- ig az üvegházhatású gázok kibocsátásának 15%-os csökkentése. El kell azt is érni, hogy a húsmarhaágazatot mint szénmegkötő szektort ismerjék el. Az okszerű legeltetéses állattartás (szénmegkötéssel) jelentősen hozzá tud járulni az ÜHG-kibocsátás mérsékléséhez és a biodiverzitás fenntartásához.
  2. Állatgyógyászat: az antibiotikumhasználat 10 mg/kg alá csökkentése és az ún. kritikusan fontos antibiotikumok használatának felére csökkentése 2023-tól. Ez utóbbiak azok a készítmények, amelyeket csak végső megoldásként, érzékenységi vizsgálat elvégzése után szabad alkalmazni, és csak akkor, ha más antibiotikum klinikailag nem hatásos.
  3. Állategészségügy és állatjólét: az elhullás mértékét 1,5 százalék alá kell szorítani. Ezt úgy kellene elérni, hogy az ennél nagyobb mutatókkal rendelkező állományokban évente 20 százalékkal kellene csökkenteni az elhullások arányát. Másik cél, hogy 2030-ra minden istállóban nevelt húsmarhát kötetlenül tartsanak. Harmadik cél, hogy a húsmarhákon végzett beavatkozásokat (szarvtalanítás, ivartalanítás) fájdalomcsillapítással végezzék.
  4. Üzemszervezés, gazdálkodás: a cél ennél a területnél, hogy az üzemekben bekövetkező súlyos és a halálos kimenetelű balesetek száma nulla legyen, továbbá az életképes rendszerek kialakítása gazdálkodási tervek készítésével.

agrotrend.hu / allattenyesztok.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szakmai partner
Nyakas Farm
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés