Állattenyésztés
Összefogás született a húsmarha ágazatért
A húsmarhatartás az Európai Unióban mindig is a környezetbarát ágazatok közé tartozott, élen járt a fenntartható tartási rendszerek kidolgozásában és alkalmazásában. Az Európai Kerekasztal a Fenntartható Húsmarha Ágazatért (ERBS) szervezetet 2018-ban hozta létre, hogy egyesítse a húsmarhaágazat szereplőit annak érdekében, hogy szorosabb együttműködés alakuljon ki a marhahús-termékpálya szereplői között. Az ERBS célja, hogy a marhahús értékláncának minden része fenntartható, környezetbarát legyen a társadalmi felelősségvállalás erősítése mellett.
Az ERBS törekszik arra, hogy az ágazat kibocsátása minél jobban mérhető és nyomon követhető legyen. Nagyon sokféle húsmarhatartási rendszer létezik az EU-ban. A vizsgálatoknak, módszereknek ezekre az eltérésekre figyelemmel kell lenniük.
Az európai húsmarhaágazat előtt álló kihívások nagy része globális probléma, ami a világ más részein is fennáll, és csak összefogva, közös erővel lehet velük megbirkózni.
A fenntarthatóbb húsmarhaágazat érdekében az ERBS az alábbi négy területen fogalmazott meg konkrét elérendő célokat:
- Környezeti fenntarthatóság: 2025- ig az üvegházhatású gázok kibocsátásának 15%-os csökkentése. El kell azt is érni, hogy a húsmarhaágazatot mint szénmegkötő szektort ismerjék el. Az okszerű legeltetéses állattartás (szénmegkötéssel) jelentősen hozzá tud járulni az ÜHG-kibocsátás mérsékléséhez és a biodiverzitás fenntartásához.
- Állatgyógyászat: az antibiotikumhasználat 10 mg/kg alá csökkentése és az ún. kritikusan fontos antibiotikumok használatának felére csökkentése 2023-tól. Ez utóbbiak azok a készítmények, amelyeket csak végső megoldásként, érzékenységi vizsgálat elvégzése után szabad alkalmazni, és csak akkor, ha más antibiotikum klinikailag nem hatásos.
- Állategészségügy és állatjólét: az elhullás mértékét 1,5 százalék alá kell szorítani. Ezt úgy kellene elérni, hogy az ennél nagyobb mutatókkal rendelkező állományokban évente 20 százalékkal kellene csökkenteni az elhullások arányát. Másik cél, hogy 2030-ra minden istállóban nevelt húsmarhát kötetlenül tartsanak. Harmadik cél, hogy a húsmarhákon végzett beavatkozásokat (szarvtalanítás, ivartalanítás) fájdalomcsillapítással végezzék.
- Üzemszervezés, gazdálkodás: a cél ennél a területnél, hogy az üzemekben bekövetkező súlyos és a halálos kimenetelű balesetek száma nulla legyen, továbbá az életképes rendszerek kialakítása gazdálkodási tervek készítésével.
agrotrend.hu / allattenyesztok.hu