Állattenyésztés

Gazdálkodás

Nyugodt és stabil a magyar sertéspiac – egyelőre

A német szövetségi agrárminiszter szeptember 10-én jelentette be, hogy a lengyel határtól nem messze ASP fertőzésben elhullott vaddisznó tetemeket találtak. A hírre nemcsak a német, de sok európai és persze ezen belül magyar sertéstartók és feldolgozók gyomra is összeugrott.

Annak ellenére, hogy Európa első számú sertéshús termelőjéről és a világ 3. exportőréről van szó, amelynek a legfontosabb piaca (Kína) zárult ideiglenesen be, szerencsére eddig nem uralkodott el a pánik és árletörési akciók is elvétve vannak csak.

A német sertéshús export 2020-ban nagy valószínűséggel rekordot fog dönteni. Az első félévben 870 ezer tonna sertéshúst szállítottak ki az országból (ami az EU export 25%-a) összesen 24 milliárd euró értékben. Csak Kínába ebből 233 ezer tonna került, ami a német export 27 százaléka. Korábban Olaszország volt a németek fő sertéshús vásárlója, de idén Kína lépett fel a képzeletbeli dobogó legfelső fokára.

A legfrissebb jelentések szerint már két gócpontot találtak a németek és összesen 17 sertéstelepet kell emiatt kiüríteni. Ahol az első esetekre bukkantak ott már 36 vaddisznóban, ill. tetemben mutatták ki az ASP vírusát, továbbá ettől mintegy 60 km-re északra két új fertőzést mutattak ki.

Közben a lengyeleknél a nyugati országrészben észak felé feltartóztathatatlanul terjed tovább a kór a német-lengyel határ közelében. Igazi megoldást a jelenlegi helyzetre a regionalizáció elérése jelentene, de erről egyelőre nincsenek hírek, ám minden bizonnyal gőzerővel dolgozik a német diplomácia ezen.

Fotó: wikipedia

A magyar élősertés piac az elmúlt hetekben uralkodó borús hangulat ellenére stabil. A belföldi ár a német ZMP ár felett van egy kicsit (370-400 Ft/k). A feldolgozók arról számoltak be, hogy a felvásárlás, a vágás és a húsrészek értékesítése a terveik szerint folynak. Egyes kereskedelmi láncok megpróbálták ugyan itt-ott letörni az árakat, de tartósan és széles körben ez eddig szerencsére nem sikerült. A császár (itt volt a legnagyobb áresés -30%), a csülök, a köröm nyomott áron értékesíthető, ugyanakkor a fehéráru drágábban.

A termelőknél aggodalmat a malacárak okoznak, amelyek évtizedes mélyrepülésben vannak. A kamara és a ágazati szakmai szervezetek a malac előállítók célzott támogatását szorgalmazzák. Ennek forrása az állatjóléti keretből a de minimis jogcímeknél megmaradó mintegy 1,5 milliárd Ft lehetne. A malac import ráadásul jelentős állategészségügyi (PRRS) kockázatot rejt magában.

A PRRS mentesítés sok helyen befejező szakaszához ér és ki kell több telepet is teljesen üríteni, majd csak fél év után lehet újra betelepíteni. Több sertéstartó már nem is kezdi újra a termelést.

Romániába a hazainál magasabb áron veszik a disznót ezért élénkült oda az élősertés exportunk. Keleti szomszédunknál az ASP vaddisznókban és házisertésekben is jelen van és a terjedését nem tudták megállítani. A vágások száma júniusban 10 százalékkal, a termelés 9 százalékkal esett vissza a tavalyihoz képest.

A magyar kormány évek óta kiemelt ágazatként kezeli a sertésszektort és jelentős támogatásokkal segíti a termékpálya szereplőit. Ennek része a sertéshús fogyasztást ösztönző marketing kampány, amelyre évről-évre 300 millió forint nagyságrendben biztosít forrást. Ebből az AMC áruházi és piaci kóstoltatásokat, népszerű főző műsorokban és nemzetközi kiállításokon való megjelenést és szakmai programokat szervez, receptet, szóróanyagot ad ki, kisfilmeket készíttet. Ez a forrás 2021-ben az ágazat számára rendelkezésre fog állni, ami azért is fontos mert a magyar fogyasztóknak óriási szerepe van/lehet abban, hogy piaca legyen a magyar sertéshúsnak.

Európa első számú és a Világ harmadik sertéshús importőre Olaszország, amely Németország hagyományosan legfontosabb vevője. Az olaszoknál júniusban 12 éves mélypontra zuhantak az élősertés felvásárlási árak, a vágások száma 2019-hez képest 14, a termelés pedig 19 százalékkal zuhant. Azóta viszont folyamatosan emelkedik az ár és ezt a trendet a német ASP esetek híre sem állította meg. Némi zavart egyedül a húskészítmények piacán lehet érezni.

dr. Wagenhoffer Zsombor

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés