Állattenyésztés
Gazdálkodás
Mit tegyünk a tejelő tehenek takarmányába?
A rendelkezésre álló irodalmi adatok szerint a tejelő tehenek takarmányadagjában alkalmazott zsírforrások és -készítmények (pl. full-fat magvak, Ca-szappanok, hidrogénezett zsírok, natúr olajok stb.) nemcsak a tehenek tejtermelését, hanem a tej táplálóanyag-tartalmát, illetve a tejzsír zsírsavösszetételét is befolyásolják. Abban az esetben, ha a tejzsír összetételét a humánegészségügyi igényekhez szeretnénk közelíteni, akkor célzottan kell használnunk n-3 zsírsavforrásokat önállóan, vagy kombináltan a tejelő tehenek takarmányadagjában. Számos lehetőség van a gyakorlatban, amellyel a tej többszörösen telítetlen zsírsavtartalmát (PUFA-zsírsavak) növelni lehet. Ezen megoldások közé tartozik pl. az extrudált lenmagdara, a bendővédett lenolaj, a fizikai/kémiai/kombinált eljárásokkal bendővédetté tett full-fat szója, a bendővédett (vagy mikrokapszulázott) halolaj és a speciális n-3 zsírsavakban gazdag algakészítmények tejelő tehenek takarmányozásában történő alkalmazása.
Az elmúlt években hazai tehenészeti telepek és kutatóintézetek közreműködésével több vizsgálatot végeztünk az n-3 zsírsavforrások (különös tekintettel a bendővédett halolajra és lenmagdarára) tejelő tehenek takarmányadagjában történő hatásaival (pl. termelési eredmények, tejösszetétel stb.) kapcsolatban. Az egyik ilyen üzemi etetési kísérletben 50% extrudált lenmagot és 20% bendővédett halolajat tartalmazó, hazai szabadalommal védett gyártástechnológiájú terméket vizsgáltunk nagy tejtermelésű tehenek (>40 kg/tej/nap) takarmányadagjában.
A bendővédett lenmagdara és halolaj együttes etetése az egyes zsírsavcsoportok részarányát azonban markánsan befolyásolta (1. ábra). Az irodalmi adatokkal egyezően az SFA zsírsavcsoport szignifikánsan csökkent (p<0,001), miközben a MUFA és PUFA zsírsavak részaránya nőtt (p<0,001). A PUFA zsírsavakon belül valamennyi fontosabb n-3 zsírsav (C18:3, C20:5, C22:5, C22:6), továbbá a konjugált linolsavak (pl. c9,t11-CLA) részaránya jelentősen emelkedett (p<0,001).
Összefoglalóan megállapítható, hogy a tejelő tehenek takarmányadagjának n-3 zsírsavakban gazdag takarmányokkal történő kiegészítése több szempontból is előnyös lehet. Javul az állatok energiaellátása, ami az ellést követően, továbbá a laktáció első szakaszában önmagában is pozitív hatású. A tejtermelés kismértékű növekedése mellett, a szaporodásbiológiai mutatók javulása várható (pl. vemhesülési %, újravemhesüléshez szükséges napok számának mérséklődése, embrióvédelem). Nem szabad figyelmen kívül hagynunk azt a jelentős előnyt, amelyet ma még a feldolgozóipar az átvételi árban nem érvényesít, nevezetesen a tejzsír zsírsavösszetételének kedvező irányba történő változását. A takarmányozás útján történő zsírsavmódosítás során az állati eredetű termékekben (pl. tehéntej) az n-3 zsírsavak természetes formában állnak a humán fogyasztók rendelkezésére, és így a hasznosulásuk is kedvezőbb lehet. Ez utóbbi igazolására további vizsgálatokat kell végezni, más tudományterületen dolgozó szakemberek bevonásával.
agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu