Állattenyésztés
Gazdálkodás
Melyek a leggyakoribb zoonózis megbetegedések?
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (European Centre for Disease Prevention and Control) bemutatta 26 európai országban (28 tagállamban) végzet zoonózisok ellenőrzési tevékenységének legfrissebb, 2018-as eredményeit.
A bejelentések alapján a vizsgált időszakban a campylobacteriosis és a szalmonellózis bizonyult a leggyakoribb zoonózisnak. Míg a Salmonella pervalenciája az Európai Unión belül az utóbbi években csökkenést mutatott tojásokon, tojótyúkokban, brojlercsirkén és pulykában, addig hasított sertés és baromfi esetében növekvés volt tapasztalható. A Shiga toxint termelő Escherichia Coli fertőzések végeztek az előfordulási rangsor harmadik helyén – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
fotó: wikipedia.com
Magyarországon a Salmonella okozta jelentések száma volt a legmagasabb, habár az előző évekhez viszonyítva az esetek száma jelentős csökkenést mutatott. Mindemellett hazánkban jelentős mennyiségű Campylobacter esetet is regisztráltak (több mint 100db).
További részleteket az EFSA jelentésében olvashat.
agrotrend.hu / NAK