Állattenyésztés

Gazdálkodás

Megtartotta nyitó ülését az európai sertéshúsügyi vitacsoport

Az EU a világ második legnagyobb sertéshús-termelője, valamint a sertéshús és a sertéshúsból készült termékek legnagyobb exportőre. Mivel az ágazatnak számos kihívással kell szembenéznie, az Európai Bizottság felállított egy európai sertéshúsügyi vitacsoportot, amely az ágazat minden aspektusát felülvizsgálja, hogy biztosítsa annak társadalmi-gazdasági, környezeti, éghajlati, állategészségügyi és állatjóléti szempontból való fenntarthatóságát és ellenálló képességét.

Létrehozva:

|

A sertéshús-ágazat több hónapja komoly nehézségekkel küzd számos negatív tényező együttes hatása miatt, nevezetesen a COVID-19 kapcsán az otthonon kívüli fogyasztást érintő egészségügyi korlátozások, a Kínába irányuló export lassulása, az afrikai sertéspestis továbbterjedése több EU-országba, és a megnövekedett ráfordítási költségek miatt. Ukrajna orosz inváziója további kedvezőtlen hatással van az ágazatra, tekintettel az állati takarmányra, valamint arra, hogy más piacokat kell találni az európai sertéshúsexport számára.

Fotó: Európai Bizottság

Az ágazat társadalmi-gazdasági ellenálló képességének erősítésére, különösen az importált növényi fehérjék tekintetében, minden eddiginél nagyobb szükség van. Ez alapos átgondolást igényel, mivel a jelenlegi nehézségek túlmutatnak a sertéstenyésztés szezonális ingadozásain. Ezért hívott össze március 10-re Janusz Wojciechowski mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos nyitóülést. A vita az állati takarmány importfüggőségéről szól.

Az Európai Bizottság mezőgazdasági osztálya által támogatott európai sertéshúsügyi vitacsoport közös ülések formájában valósul meg, melynek tagjai az állati termékekkel foglalkozó civil párbeszédcsoport (sertéshús szekció) és a Mezőgazdasági Piacok Közös Szervezésével foglalkozó bizottság (állati termékek szekció), amely az összes tagállam nemzeti szakértőit tömöríti.

Ezen a nyitótalálkozón kívül öt találkozót terveznek az év végéig. Minden találkozót egy adott témának szentelnek, és a jelentéseket mindenki részére nyilvánosságra hozzák. Az ülésről szóló jelentés nemcsak az előadók (piaci szereplők, tudósok, tagállami hatóságok, bizottsági tisztviselők) által kifejtett nézeteket fogja tartalmazni, hanem az e-mailben kapott külső hozzászólásokat is.

Az öt ülésről szóló jelentést egy zárójelentésbe gyűjtik össze, amely lehetséges ajánlásokat tartalmaz majd, és amelyet 2023 elején kell benyújtani.

Az első plenáris ülésre április 6-án kerül sor online, melyet az ágazat társadalmi-gazdasági dinamikájának fogják szentelni. A következő találkozókon az ágazat környezeti és éghajlati kihívásaival, valamint állategészségügyi és állatjóléti megfontolásokkal fognak foglalkozni.

agrotrend.hu / Európai Bizottság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook