Állattenyésztés

Magyar Pásztorfórum, küzdelem a szakma jövőjéért

Bár a pásztorokra az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb figyelem vetül, ám ez nagyrészt fesztiválok, hagyományőrző színpadi rendezvények keretében nyilvánul meg, és nem, vagy csak érintőlegesen szól a szakma gazdasági és társadalmi kihívásairól. A 2023 őszén megszervezett I. Magyar Pásztorfórum fő célja e hiány pótlása, a szakma jövőjét alapvetően meghatározó kérdések megvitatása, konkrét lépések előkészítése volt.

Forrás: pixino.com

Magyarországon közel félmillió hektár olyan gyep található, amely nemcsak hogy legeltethető, de igényli is a legeltetést ahhoz, hogy természeti értékei fennmaradjanak. E gyepek megőrzéséhez speciális tudásra és speciális emberekre van szükség: például pásztorokra és természetvédőkre. Bár a hagyományos pásztorok száma rohamosan csökken, a társadalom – ezen belül a gyepgazdálkodási és a természetvédelmi szakemberek – egyelőre nem döbbent rá kellően, hogy a pásztorok munkája, jelenléte nélkül nem lehet majd e gyepeket fenntarthatóan hasznosítani és kezelni.

Az I. Magyar Pásztorfórumon, amit 2023. szeptember 29-én, Szolnokon tartottak, 24 tapasztalt pásztor és fiatal bojtár gondolkodott közösen a szakmájukat és annak jövőjét meghatározó kérdésekről.

A találkozó első szakaszában a maguk között, belső körben tanácskozó pásztorok átbeszélték a legfőbb kérdést: minek és hogyan kell megváltoznia hazánkban annak érdekében, hogy a napjainkban aktív pásztorok megmaradhassanak hivatásukban, illetve a fiatalok örömmel válasszák ezt a mesterséget? A jelenlévők egyhangúan az anyagi és az erkölcsi megbecsülést, valamint a szabadidő biztosítását vélték a legégetőbb problémának. A szakma általános fennmaradásához megfelelő fizetésre, kiszámítható munkáltatói környezetre van szükség.

A jelenlévők többsége szükségesnek vélte szakmai képzés indítását, illetve a munkakörnek a szakmajegyzékbe való felvételét, hogy a mezőgazdasági szakmák között hivatalosan is képviseltetve legyen a pásztorság. Felmerült egy országos pásztor-érdekképviseleti egyesület létrehozásásának lehetősége is.

A találkozó második szakaszában a pásztorok és döntéshozók nézőpontjainak egyeztetése zajlott. Az eseményen véleményt formáltak az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Hortobágyi és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Tiszatáj Közalapítvány, a Hortobágyi Nonprofit Kht., a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Magyar Állattenyésztők Szövetsége szakemberei is.

Célzott támogatási programot véltek célszerűnek, valamint a szakmaközi szervezeteken belüli erőteljesebb megjelenést javasolták. Kimondták, hogy a pásztorok ma nem csupán a hústermelés résztvevői, hanem tájaink hagyományokra támaszkodó, innovatív fenntartói is, és ezért megkerülhetetlenek az éghajlatváltozás és az inváziós növények terjedésének megfelelő, új gyepkezelési módszerek kidolgozásában.

agrotrend.hu / Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés