Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Állattenyésztés

Gazdálkodás

Kiterjesztették a toltrazuril felhasználását

Megjelent a Bizottság (EU) 2023/454 végrehajtási rendelete a 37/2010/EU rendeletnek a toltrazuril anyag állati eredetű élelmiszerekben előforduló maximális maradékanyag-határérték szerinti osztályozása tekintetében történő módosításáról.

37/2010/EU bizottsági rendelet mellékletének 1. táblázata megállapítja a farmakológiai hatóanyagokat és az állati eredetű élelmiszerekben előforduló maradékanyag-határérték (MRL-ek) szerinti osztályozásukat, írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A toltrazuril az élelmiszer-előállítás céljából tartott valamennyi emlősfaj – kivéve az emberi fogyasztásra szánt tejet termelő állatok – izom-, zsír- (sertésfélék esetében a természetes arányban jelen levő bőr- és zsír-), máj- és veseszövetei tekintetében engedélyezett anyagként már szerepel az említett táblázatban. Ezenkívül ez az anyag a baromfik izom-, bőr- és zsír-, máj- és veseszövetei tekintetében engedélyezett anyagként is szerepel. Az anyag nem alkalmazható azonban emberi fogyasztásra szánt tojást termelő állatoknál.

Fotó: wikimedia

A Holland Királyság 2021-ben kérelmet nyújtott be az Európai Gyógyszerügynökséghez a toltrazurilra vonatkozó, baromfikat érintő meglévő bejegyzésnek a tyúktojásokra történő kiterjesztése iránt. Az Ügynökség szakvéleménye szerint a toltrazurilra megállapított MRL-ek tyúktojásról más baromfifaj tojására történő extrapolációja helyénvaló.

A 37/2010/EU rendeletet ezért ennek megfelelően módosítani kell. A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2023. március 2.) követő huszadik napon lép hatályba.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés