Állattenyésztés

Gazdálkodás

Ingatag lábakon a német sertéságazat

A nem is olyan régen még irigyelt és Európában a legnagyobbnak számító német sertéságazat az elmúlt években jelentős export és belső piaci pozíciókat vesztett. A 2022-es vágási adatok elemzése is megerősíti: ágazat leépülése visszafordíthatatlannak tűnik.

A legnagyobb német sertéságazati szakmai szervezet az ISN a napokban tette közzé a 2022-es vágási adatok összesítését és a feldolgozók rangsorát. A trend a németek oldaláról nézve szomorú, hiszen folytatódott a sertéságazat 2020 óta tartó mélyrepülés, írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége. A sertéstartók és a vágóhidak folyamatos nyomás alatt és nagyobb részben politikai, kisebb részben társadalmi ellenszélben kell dolgozzanak.

Azzal, hogy a sok tekintetben szélsőséges nézeteket valló Zöld párt bekerült a szövetségi kormányba, ráadásul az agrártárcát is megkapták, a sertéságazat és általában az állattenyésztés megítélése a korábbihoz képest is más (értsd: rosszabb) megvilágításba került.

A sok tekintetben ésszerűtlen és szakmaiatlan politikai döntések hatására folyamatosan szigorodik az állattartás szabályozása. Ez persze nemcsak Németországban, de az egész EU-ban, így Magyarországon is jellemző, azonban a német politikusok egy része ennek a mozgalomnak az élére állt. Miközben a termelőknek és feldolgozóknak egyre több környezetterhelési és állatjóléti feltételnek kell megfelelni, a németek húsfogyasztási szokásai is változnak. Erre bizony hatással vannak az állatvédő és klíma aktivisták széleskörű és agresszív megmozdulásai.

A napokban a média figyelmét is felkeltette az a politikai vita, ami a húsadó németországi bevezetése körül kialakult. Az adóról régóta folyik politikai szinten is vita, azonban minden ellenkező híresztelés ellenére a német kormánykoalíción belül még nincs ebben konszenzus. 

Az is hírlik, hogy a német kormány az állatjóléti szerkezetváltásra csak a sertésszektort illetően 1 milliárd eurót szán. A német gazdák ehhez akkor lesznek könnyebben partnerek, ha az új és még szigorúbb állatjóléti szabályokat minden tagállamra kiterjeszti a Bizottság. A hollandok és belgák más utat választottak az ágazat leépítésére: arra fizetnek támogatást, hogy a sertéstartók fölszámolják telepeik egy részét. Lesznek, akik a nekik fizetett kpmpenzációból más tagállamokban (pl. Magyarországon) vagy EU-n kívüli országokban építik fel az új gazdaságokat, ahonnan majd importálhatják a termékeket. 

Fotó: wikimedia

A németek húsfogyasztása mélyponton van és 1989 óta nem volt annyira alacsony (52 kg/fő/év) ez az érték mint 2022-ben. Ez 2021-hez képest 7 százalékos csökkenést jelent. A sertéshúsfogyasztás tavaly 2,8 kilóval, a marhahúsé 90 dekával és a baromfihúsból 40 dekával mérséklődött.

A sertésvágás 9,2%-os csökkenése jól mutatja, hogy az ágazatban milyen nagy horderejű változások következnek be. Németországban 2022-ben összesen 47,1 millió sertést vágtak le, ami mintegy 4,8 millióval, azaz 9,2%-kal kevesebb az egy évvel korábbi számhoz képest. 30 éve, 1993 óta nem volt ilyen zuhanás a vágások számában. A sertésvágások már hatodik éve csökkennek. 2016-ban még 59,5 millió sertést vágtak le Németországban.

Egyes vágóhidak az alacsony belső kínálatra az import növelésével reagáltak. Tavaly összesen 1,23 millió import sertést vágtak le. Ez mintegy 6,6%-kal több, mint az előző évben. Tény az is, hogy az import mennyisége is visszaesett a két évvel ezelőtti szinthez képest.A 10 legnagyobb német sertésfeldolgozó vágásainak és piaci részesedésének alakulása 2021 és 2022-ben

 

FELDOLGOZÓK

2021 VÁGÁS

MILLIÓ DB

2022 VÁGÁS

MILLIÓ DB

PIACI RÉSZESEDÉS

%

VÁLTOZÁS 2021/2022 %

1

TÖNNIES

16,0

14,8

31

-7,5

2

WESTFLEISCH

7,3

6,5

14

-10,3

3

VION

7,0

5,8

12

-17,1

4

DANISH CROWN

2,9

3,0

6

+2,9

5

MÜLLER FLEISCH

2,1

1,9

4

-10,0

6

BÖSELER GOLDSCHMAUS

1,8

1,7

3,7

-5,5

7

TUMMEL

1,5

1,6

3,3

+/- 0

8

STEINEMANN

1,2

1,2

2,5

-3,5

9

MANTEN

1,0

1,1

2,3

+4,1

10

SIMON-FLEISCH

1,1

1,0

2,2

-2,8

 

TOP 10 ÖSSZESEN

42,0

38,6

82

-8,2

 

NÉMETOROSZÁG ÖSSZESEN

51,8

47,1

100

-9,2

 

A harmadik országokba irányuló export jelentősége a folyamatosan jelenlévő ASP miatt tovább csökken. 

Az ISN piacelemzője, Klaus Kessing szerint elkerülhetetlen az ágazat további zsugorodása. Persze ennek nemcsak vesztesei, de nyertesei is lesznek. Egyes vágóhidak képesek a maguk javára fordítani a változásokat. A márkázott húsok jelentősége növekedni fog.

agrotrend.hu / MÁSZ

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook