Állattenyésztés
Gazdálkodás
Így lehet nyereséges idehaza a pulykafeldolgozás
A hazai pulykafogyasztás népszerűsítésére az utóbbi években több sikeres kezdeményezés is történt, de a világjárvány és az energiaválság végül a csirke és a sertés felé tolta vissza a fogyasztókat. Vagyis: pénzügyi szempontok alapján döntöttek ismét a vásárláskor.
A köztudatba azonban sikeresen beépült – több más, nem mindennapi termékhez hasonlóan – a pulykahús. Bár a szárnyasok közül kevés szó esik róla, a háttérben közben komoly fejlesztések zajlanak, amelynek egy része a hazai állomány növelése – olvasható a novenyvedoszer.hu cikkében.
Az idehaza nevelt pulykára döntő részben a külföldi piac tart igényt továbbra is, de a nagy versenytársakkal szemben úgy tűnik érdemes emelni a tétet – elsősorban a fejlesztésekkel –, mert a felmérések szerint lehetséges feljebb lépni a ranglétrán.
A Gallicoop Zrt. neve ráadásul nem csak idehaza, hanem külföldön is meghatározó és kis túlzással egyeduralkodó a pulykafeldolgozó üzletágban: az árbevétel hetven százaléka exportból tevődik össze.
Fotó: Ruck János, novenyvedoszer.hu
A jelenlegi három millió körüli éves megtermelt mennyiség a versenytársakhoz képest – lengyelek, németeket, franciák – csekély, ugyanis az említett országok 6-7 millió pulykát dolgoznak fel.
A tulajdonosi kör egy olyan stratégiai tervet fogadott el, ami 2028-ig szól.
Ruck János vezérigazgató ennek részleteiről azt nyilatkozta, hogy hogy az idei, mintegy 3,2 millió éves szintű feldolgozást jövőre – a most folyamatban lévő kapacitásbővítéssel és felújításokkal – 4 millióra szeretnék növelni.
A következő kitűzött célunk a 4,7 millió darabszám lenne, 2028-ban pedig egy műszakban 5-6 milliót dolgoznánk fel és – ha a piaci lehetőségek úgy alakulnak – akkor 2 műszakban képesek leszünk 8-10 millió pulykából készült terméket is külföldre szállítani. A jelenlegi üzem részbeni automatizálását követően a tulajdonosi kör fontolgatja egy teljesen új üzemnek a megépítését is
– jelentette ki, hozzátéve:
Természetesen, ami mindennek az alapja, az az állatvédelem, valamint az állategészségügyi minőségi előírások, amelyeknek továbbra is képesek leszünk megfelelni. A piac elvárások ráadásul azt az igényt hívták életre, hogy saját magunk termeljük meg az alapanyagot, ezért a meglévő telepeket nem csak korszerűsítjük, hanem a Talentis Agro Zrt. korábbi tojótyúk telepeit is átalakítjuk pulyka tenyésztő telepekké –nyilatkozta Ruck János. Az adottságokat kiemelve kitért a vezérigazgató arra a komoly nagyságrendű földterületre is, ahol a megtermelt kukorica és búza biztosítja majd mindehhez a takarmányhátteret.
Arra a kérdésre, hogy kerül-e a kosárba pulykahús, a következőt tette hozzá a vezérigazgató:
Ahogy említettük: egy ilyen komoly nagyságrendű cégnél, mint a Gallicoop, a külpiacokon realizálódik a megtermelt húsmennyiség döntő része, de fontos lenne a hazai fogyasztókban is tudatosítani azokat az előnyöket, amelyek a pulykahús jellegéből adódnak. A vevői igények eltolódtak az árak növekedése és az infláció miatt a csirkehús felé.
Ruck János tapasztalatai szerint a vásárlók a csirkével hasonlítják össze a pulykahúst, ami nem helyes, mert nem mindegy, hogy hat hét alatt állítok elő valamit, vagy hat hónap alatt.
"A pulykahús fogyasztásban van némi visszaesés, ezért népszerűsítő kampányban kellene érzékeltetni, hogy több variációs lehetőséget nyújt a pulykahús, mint bármelyik húsféleség, hiszen ez az egyetlen, amelyben van vöröshús – ez a combja, és van fehérhús – ez pedig a melle. Mindegyik gazdag vitaminokban, magas a kollagén tartalmuk és könnyen emészthetők. Ezek, valamint a még számtalan többi előnyük egyelőre a magyar fogyasztóknál még nem tudatosult, ennek elsősorban az ár az oka"
– tette hozzá.
Fotók: canva.com
A Gallicoop Zrt. közel ötvenezer tonna húst állít elő évente, amelyből 11 ezer tonna felvágott, valamint 9 ezer tonna panírozott termék készül.
A cég megkezdte a létesítményei korszerűsítését és a tavaly tulajdonába került dunántúli telepeket is hasonló színvonalra szeretné felhozni, mint az alföldieket. Az egymilliós darabszám növeléssel párhuzamosan folyamatosan egyeztet külföldi kivitelezőkkel és szakmai cégekkel az új üzem kialakításáról, amely 2028-ra készül el.
agrotrend.hu/novenyvedoszer.hu