Állattenyésztés

Gazdálkodás

Génszerkesztett tyúkok menthetik meg a levágástól a kakascsibék milliárdjait

Izraeli kutatók azt állítják: olyan génmódosított tyúkokat tenyésztettek ki, amelyek tojásaiból kizárólag nőstény csibék kelnek ki.

A tudományos áttörés megelőzheti évi több milliárd hímivarú csirke levágását, amelyeket csak azért selejteznek le, mert nem tojnak tojást. A nőstény csibék és a kifejlődésük után tojt tojásaik már nem tartalmazzák az eredeti génmódosítás nyomát, írta az Index.

Nagy hatással lesz a baromfiipar állatjólétére az általa Golda-tyúknak nevezett szárnyas kifejlesztése – nyilatkozta a BBC-nek a Tel-Aviv melletti Volkani Intézet munkatársa, a projekt vezető kutatója.

„Roppant boldog vagyok, hogy kifejlesztettünk egy olyan rendszert, amely valóban forradalmasíthatja az iparágat, mindenekelőtt a csirkék javára, ugyanakkor mindannyiunk számára, hiszen a kérdés a Föld szinte minden lakóját érinti” – mondta dr. Juval Cinnamon. A kutatást egy állatvédő csoport is felkarolta.

NÉMETORSZÁGBAN ELSőKÉNT A VILÁGON – IDEI HATÁLLYAL – MÁR TAVALY MEGTILTOTTÁK A HÍM NAPOSCSIBÉK LEÖLÉSÉT.

A tömegmészárlást – a kakascsibéket általában bedarálják – azért folytatják, mert kereskedelmi értékük nincs, felnevelésük pedig egyszerűen nem gazdaságos.

Kék fénnyel szűrnek

A tudósok olyan DNS-t szerkesztettek a Golda-tyúkba, amely képes megállítani a hím embriók fejlődését a tojásokban. A DNS azután aktiválódik, hogy a tojásokat több órán keresztül kék fénnyel világítják meg. A nőstény csirkeembriókat nem befolyásolja a kék fény, így normálisan fejlődnek. Dr. Cinnamon szerint sem a csibékben, sem a később általuk tojt tojásokban semmilyen genetikai elváltozás nem tapasztalható. A gazdák ugyanazokat a csibéket kapják, mint manapság, és a fogyasztók is pontosan ugyanazokat a tojásokat kapják, mint ma – mondta a kutató, aki szerint az egyetlen apró különbség a termelési folyamatban a kék fény alkalmazása.

Dr. Cinnamon csapata nem tette közzé a kutatás részleteit, mivel a technológiát saját cégük révén kívánja licencbe adni. Az állításokat a kutatócsoporttól független tudósok egyelőre nem tudták értékelni. Az izraeli csapat azonban együttműködött a Compassion in World Farming, rövidítve CIWF elnevezésű brit állatjóléti szervezettel, amelynek munkatársai három éven át látogatták a céget, és figyelemmel követték a kutatást. Szerintük az áttörés „igazán fontos fejlemény” lehet az állatjólét szempontjából.

„Általában nagyon óvatos vagyok a haszonállatok génszerkesztésével kapcsolatban. De ez egy kivételes eset, amit én és a CIWF munkatársai egyaránt támogatunk” – mondta Peter Stevenson, a szervezet főtanácsadója.

A következő fontos lépés Stevenson szerint annak a kiderítése, hogy a tyúk és nőstény utódai, amelyek emberi fogyasztásra szánt tojásokat fognak tojni, végig tudják-e élni a kereskedelmi életet anélkül, hogy váratlan „jóléti” problémák merülnének fel.

A génszerkesztés a génmódosításnál elfogadhatóbb

Az Egyesült Királyság parlamentjében olyan jogszabály készül, amely Angliában korlátozott mértékben engedélyezné a génszerkesztést a kereskedelmi célú gazdálkodásban. A törvényjavaslat elfogadása után, a jövő évtől a technológiát kezdetben csak növények esetében alkalmazzák.

A génszerkesztést a kormányzat elfogadhatóbbnak tartja a génmódosítás régebbi technikájánál.

A GÉNSZERKESZTÉS, A GE ÁLTALÁBAN A DNS ELTÁVOLÍTÁSÁVAL TÖRTÉNő GÉNSZABÁLYOZÁS, MÍG A GÉNMÓDOSÍTÁS, A GM ÁLTALÁBAN DNS HOZZÁADÁSÁT JELENTI, NÉHA MÁS FAJOKBÓL.

A tojástermelő ipar évente hétmilliárd hím kakascsibét öl le röviddel a kikelésük után – a CIWF becslései szerint. A folyamat időigényes, mert kézzel kell szétválogatni a hímeket és a nőstényeket röviddel a kelés után. Németországhoz hasonlóan Franciaországban a jövő évtől tiltják be a kakascsibék lemészárlását. Sokan uniós szabályozást követelnek a „gyilkos” gyakorlat megszüntetésére. A brit kormánynak még nincs kialakult álláspontja.

A génszerkesztés a fejlesztés előrehaladott szakaszában van. A csapat a tenyésztőkkel együtt dolgozik a folyamat finomításán – jelezte a kutatás vezetője a BBC-nek. „A sokéves kutatás során számos nehéz kihívással szembesültünk, amelyeket sikeresen leküzdöttünk. Most végre van egy életképes megoldásunk, és remélem, hogy az ipar nagyon hamar alkalmazza” – mondta dr. Enbal Ben-Tal Cohen.

agrotrend.hu / Index

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés