Állattenyésztés

Gazdálkodás

Fellélegezhetnek a baromfi- és sertéstartók

Rendkívüli támogatást kapnak a hazai baromfi- és sertéskocatartó gazdaságok. Az agrárminiszter rendelete szerint a támogatás célja, hogy a baromfi- és sertéságazatot jelenleg sújtó, drasztikus termelési költségek emelkedését részben ellentételezze, s ezzel hozzájáruljon a folyamatos termelés biztosításához az érintett ágazatokban. A támogatás mértékét állategységalapon, állatfajonként számítják ki.

Az uniós szabályok alapján a támogatás kocáknál az egységes nyilvántartási és azonosítási rendszerbe (ENAR) 2022. április 30-áig bejelentett állategyedek, baromfinál a 2022. február 24-e és április 30-a között vágóhídra vagy exportra szállított állatlétszám után igényelhető.


Fotó: Pixabay

Feldman Zsolt, a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár közösségi oldalán jelezte: az érintett gazdálkodók július 16-25. között elektronikusan nyújthatják be az új rendkívüli támogatásra kérelmeiket a Magyar Államkincstárhoz, amely a jogos igényeket legkésőbb 2022. szeptember 30-áig fizeti ki.

A támogatást az Európai Unió által létrehozott rendkívüli válságkezelési csomagból fedezik, az 500 millió eurós keretből hazánk 6,33 milliárd forintnyi egyszeri összegben részesül. Ebből a forrásból 4,33 milliárd forintot a baromfitartók, kétmilliárd forintot pedig a sertéstartók között oszt szét a tárca.

Az államtitkár ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy mivel az Európai Unió bizonyos fenntarthatósági kritériumok teljesítéséhez kötötte a rendkívüli támogatást, ezért a hazai állattartóknak is meg kell felelniük bizonyos előírásoknak.

A támogatást tehát csak akkor vehetik igénybe a baromfi- és sertéstartó gazdák, ha például a múlt évben megfeleltek az uniós zöldítési követelményeknek, eleget tettek az ez évre vállalt állatjóléti kötelezettségüknek, illetve rendelkeznek környezeti hatástanulmánnyal vagy egységes környezethasználati engedéllyel. A feltételrendszerről az Agrárminisztérium előzetesen egyeztetett az érintett szakmai szervezetekkel.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet, Köpöncei Csilla

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés