Állattenyésztés
Gazdálkodás
Ezért sötétebb, vagy világosabb a tojássárgája
Mindenek előtt le kell szögezni, hogy a tojás egyik változatával sincs probléma, mindkét esetben fogyasztható. Aki mégis úgy gondolja, hogy romlott lehet, felhasználás előtt könnyedén leellenőrizheti frissességét.
Sokan azt feltételezik, hogy a tojássárgájának színe leginkább a tyúk származási helyétől függ. Ha jobban belegondolunk, ebben is lehet némi igazság, de a lokális része a dolognak inkább a tojás héjának a színére van hatással, a sárgájának árnyalata pedig a baromfi táplálékától függ – írta az Origo.
AZOK A CSIRKÉK, AMELYEK NARANCSSÁRGA PIGMENTEKET TARTALMAZÓ TAKARMÁNYT ESZNEK, SÖTÉTEBB ÁRNYALATÚ TOJÁSSÁRGÁJÁT HOZNAK LÉTRE, AMI LEEGYSZERűSÍTVE ANNYIT TESZ, HOGY HA FAKÓBB A TOJÁSSÁRGÁJA, AKKOR TYÚKOT BÚZÁVAL ETETTÉK, HA PEDIG KUKORICÁT KAP, AKKOR GYÖNYÖRű NARANCSOS SÁRGA SZÍNű LESZ.
Fotó: pinterest.com
Fontos leszögezni, hogy a színbeli eltérés nem a tojás frissességére utal, így a világosabb sárgájú tojás is nyugodtan fogyasztható. Mindkét változatban ugyanannyi zsír és fehérje található.
EGYES SZAKÉRTőK ÚGY GONDOLJÁK, HOGY A NARANCSOSABB SZÍNűBEN TALÁN VALAMIVEL TÖBB VITAMIN LEHET.
A tyúkok etetésénél egyébként tilos mesterséges ételszínezéket keverni a takarmányhoz, ám vannak olyan helyek, ahol piros paprikát kevernek a baromfi táplálékához. Ettől ugyanis narancsosabb árnyalatú lesz a tojássárgája.
agrotrend.hu / Origo