Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Állattenyésztés

Gazdálkodás

Brüsszel laboratóriumi húsra ad pénzt, de az állattartókon nem segít

Mintegy kétmillió euró vissza nem térítendő uniós támogatást kap a laboratóriumban előállított marhahús mielőbbi tömeggyártásának beindítására két holland vállalat közös projektje. A Covid–19-válság miatt életre hívott uniós helyreállítási alapból megítélt támogatás az EU álláspontja szerint indokolt, mert segíti az elmozdulást a fenntartható mezőgazdaság felé. Brüsszel tehát nyíltan az alternatív fehérjék piacszerzése mellé állt, miközben a hagyományos állattartást fenntarthatatlannak bélyegezte. A fogyasztókat a hagyományos húsfélék adóztatásával kényszerítenék a „zöldebb”, tenyésztett húsra.

Egyre súlyosabb válságba sodródnak az európai állattartók – írja a Magyar Nemzet. A Covid–19-válság okozta keresletzuhanás már tavaly jelentős bevételkiesést okozott a gazdáknak. A sokkot tovább fokozta a gabona világpiaci árának emelkedése, így az elszálló takarmányárak, majd az elszálló energiaárak. Brüsszel ugyanakkor elutasította a tagállamok októberi felvetését. Az Európai Bizottság a közelmúltban világossá tette:  Az Európai Unió nem kíván rendkívüli támogatást nyújtani a működőképességük határára sodródott gazdáknak. Az állattartóknak ráadásul a következő időszakban további pluszterhekre is számítaniuk kell. 

Az unió tovább fokozná a jelenleg is világelső európai állatjólétet, a ketreces tartás kivezetéséről pedig már döntés is született. A távolabbi jövő sem tűnik túl fényesnek:  Brüsszel 2030-ig végrehajtandó stratégiáiban a fenntarthatóságra hivatkozva olyan intézkedéseket várna el, amellyel a hagyományos húsok ára akár 40-50 százalékkal is megdrágulhat. 

Az uniós gazdák versenyképességét veszélyeztető tervek mellett az állattartók egyre többször szembesülnek azzal is, hogy tevékenységük került a klímaintézkedések célkeresztjébe.

Fotó: 123rf.com

Brüsszel jövőképe: állattartás helyett sejtszaporítás

Elsősorban a baloldali és a zöld döntéshozók szívesebben látnák az európai fogyasztók asztalán azokat az alternatív fehérjeféléket, amelyek jelenleg még nem alkalmasak a tömeges élelmezésre.  A hagyományos húsfélék helyett Brüsszel a különböző étkezési célú rovarok, a növényi alapanyagokból készült húspótlók és a fogyasztók által egyértelműen elutasított laboratóriumi hús fogyasztását tartaná kívánatosnak és fenntarthatónak.

Noha a több millió szorult helyzetbe került állattartón nem segít az EU, a Covid–19-válság kezelésére életre hívott uniós helyreállítási alapból (React EU) ugyanakkor két holland cég, a Mosa Meat alternatív fehérjeforrások kutatására szakosodott vállalkozás és a takarmánypiacon meghatározó Nutreco közös termesztetthús-projektjére kétmillió euró, azaz mintegy 700 millió forint támogatást kap.

Feed for Meat projekt célja, hogy a laboratóriumi hús, vagyis a termesztett hús (cultivated meat) minél előbb hozzáférhető alternatívája legyen a hagyományos marhahúsnak.

Borjúvéren nevelt steak

A sejtalapú hústermesztés jelenleg lassú és költséges, egyelőre kérdéses az állattartásnál alacsonyabb kibocsátása, ráadásul a társadalom túlnyomó része irtózik ezektől az élelmiszerektől.  A termesztett hús globális térnyerése ugyanakkor borítékolható, mivel a világ legbefolyásosabb befektetői, és az utóbbi időben az Egyesült Államok, Kína és Nagy-Britannia állami szervei is óriási összegeket fektetnek a kutatásokba.

A jövő fenntartható húselőállításaként emlegetett eljárás során a gazdatesten kívül, laboratóriumi körülmények között, sejtszaporítással hoznak létre a hagyományos hússal megegyező tulajdonságú húst. Az élő állatból izomsejteket vesznek, amelyek egy bioreaktorban, az erre a célra fejlesztett speciális táptalajon szaporodnak tovább. Ez a táptalaj tartalmazza azokat az enzimeket, ásványokat és tápanyagokat, amelyektől a sejtek képesek maguktól szaporodni. A pontos összetevőkről keveset lehet tudni, az eddigi kísérletekben a borjúvér és más, hasonló állati származékok váltak általánossá.

A hústermesztés legköltségesebb része a táptalaj. A Mosa Meat és a Nutreco unió által is támogatott projektjének célja olyan olcsó táptalaj kifejlesztése, amely a jelenlegi költség századrészéből előállítható, várhatóan állati melléktermékek felhasználásával.

Adóemeléssel válik tudatosabbá a fogyasztó?

Az előrejelzések szerint a húspiacból akár 35 százalékos részesedéssel is bírhat 2040-re az alternatív húsok piaca. A laboratóriumi hús mellett szóló érv, hogy nem kell megölni az állatot, ugyanakkor nem kell lemondani a hagyományos húshoz képest egészségesebb és finomabb állati fehérjéről, ráadásul a klímacélokat is segíti.

A legfontosabb ellenérv, hogy a fogyasztók túlnyomó többsége visszataszítónak és undorítónak tartja a húspiaci innovációt és nem akar lemondani a hagyományos steakről.  Ráadásul míg a hagyományos hústermelés több millió európai állattartó megélhetését garantálja, addig a laborhús piaca mindössze néhány globálisan is meghatározó befektető kezében össz­pontosulhat, ami további aggályokat vet fel.

A fogyasztók szemléletformálása már elkezdődött: a nemzetközi szervezetek és az NGO-k egyre keményebb kampányokkal bélyegzik fenntarthatatlannak és károsnak a hagyományos állattartást.  Az ajánlások között a húsfélék többletadóztatása is felmerül.  A dráguláshoz Brüsszel 2030-ig szóló stratégiáinak végrehajtása is hozzájárulna. Ha eredményes lesz az alternatívfehérje-lobbi, az alacsony jövedel­műek számára az olcsó alternatív hús és az import maradhat megfizethető.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés