Állattenyésztés

Átalakult a marhatenyésztés, ilyen fajtákkal foglalkoznak a gazdák

A magyar szarvasmarha-tenyésztés az elmúlt évtizedekben jelentős átalakuláson ment keresztül, amelyben meghatározó szerepet játszott a holstein-fríz fajta térnyerése. Wagenhoffer Zsombort, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatóját, és az Állatorvostudományi Egyetem Állattenyésztési Intézetét vezető címzetes egyetemi tanárát kérdezték, hogy milyen fajtákkal foglalkoznak leginkább a hazai gazdák, és hogyan változott a tenyésztési stratégia az évtizedek során.

Forrás: pixabay.com

A tejtermelésben a holstein-fríz dominanciája vitathatatlan, a húsmarha ágazatban pedig francia és brit fajtákkal folyik a hízómarha előállítás, ugyanakkor a magyar szürkemarha és a magyartarka is megőrizték helyüket az ágazatban. A beszélgetésből kiderült, hogy a termelési prioritások mellett ma már a fenntarthatóság, az innováció és az állatjólét egyre nagyobb szerepet kapnak.

Milyen szarvasmarha fajtákat tartanak manapság hazánkban, mennyire jelentős a holstein-fríz fajta, és mi a helyzet a magyar szürkemarhával?

A mai fajtaszerkezet kialakulása mintegy ötvenéves múltra tekint vissza. 1972-ben a kormány elrendelte az ágazat szakosítását, vagyis azt, hogy külön kell választani a tej- és hústermelést. Addig a kettőshasznú magyartarka volt az egyeduralkodó fajta hazánkban, amelynek termelése országos átlagban elmaradt a tej-, és a hústermelésre nemesített egyhasznú fajtákétól. A magyartarka a svájci szimentáli fajta magyar szürkemarhával történő fajtaátalakító keresztezésével jött létre a XIX. század második felében és közel egy évszázadon keresztül volt a hazai szarvasmarha ágazat meghatározó fajtája. Az ötven évvel ezelőtti szakosítás eredményeképpen a magyartarka állomány jelentős részét átkeresztezték holstein-frízzel vagy francia és brit húsmarha fajtákkal.

Ma a kép meglehetősen színes, hiszen 11 tenyésztőegyesület keretei között összesen 18 szarvasmarhafajtát tenyésztenek hazánkban. Ezek között tejtermelésben egyeduralkodónak mondható a holstein-fríz, míg a húshasznú fajták között sorrendben a limousin, a magyartarka, a charolais és az angus létszáma meghatározó. A magyartarka összlétszámban a második a holstein-fríz után, de a fejt (kettőshasznú) és a nem fejt (húshasznú) populációt külön számoljuk. Viszonylag jelentős létszáma van még a blonde d’Aquitaine és a hereford fajtáknak. A magyar szürkemarhát elsősorban génmegőrzési céllal tenyésztjük. Létszáma az elmúlt 25 évben örvendetesen emelkedett és mára a 6. legnagyobb állománnyal rendelkezik a szarvarmarhafajták között.

Nagy siker

A holstein-fríz szarvasmarha tenyésztése Magyarországon kiemelkedő sikertörténet, a magyar fajtatiszta populáció a világ élvonalába tartozik. Már az elejétől kezdve, tehát az 1970-es évektől nagyon tudatosan és kiváló szakemberek keze alatt folyt a fajta tenyésztése hazánkban. Az elmúlt 20 évben a holstein-fríz állományunk tejtermelési mutatói igen látványosan emelkedtek. A Hungenom program néven 2017-től bevezetett genomvizsgálatokon alapuló tenyészértékbecslésnek köszönhetően a hazai holstein-fríz populáció genetikai előrehaladását a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete még gyorsabb fokozatra kapcsolta. Az egyesület ügyvezető igazgatója, tenyésztésvezetője és vezető küllemi bírálója a holstein-fríz világ szakmai elitjéhez tartoznak, nemzetközi szinten ismertek és elismertek. Hozzánk jönnek tanulni olyan távoli országokból is, mint Kazahsztán, akik a nemzetközi mezőny tanulmányozása után a magyar tenyésztési program mellett tették le voksukat és a mi rendszerünket átvéve szeretnék a tejtermelésüket felfuttatni.

Ha számokkal is szeretnénk bemutatni az elmúlt két évtized hihetetlen fejlődését, akkor ez úgy néz ki, hogy míg 2001-ben a hazai holstein-fríz populáció tejtermelése 7380 kg volt, 3,73% zsír és 3,26% fehérje mellett, addig 2023-ban ezek a számok: 10 850 kg, 3,84% és 3,38%. Egy holstein-fríz tehénnel ma másfélszer annyi tejet tudunk termelni mint 25 éve.

A magyar holstein-fríz állomány egyik érzékeny pontja, hogy az állatokat viszonylag gyorsan selejtezik, vagyis rövid ideig maradnak termelésben – átlagosan mindössze 2,2 tejtermelési cikluson keresztül. Ez viszonylag alacsonynak számít, más országokban ez az érték inkább 2,3-2,7 ciklus között mozog, ami hosszabb élettartamot jelent. A rövid hasznos élettartam miatt a teheneknek az első két laktációban kell annyi tejet termelniük, amiből a rájuk addig költött költség megtérüljön. Magyarországon jelenleg azon dolgoznak, hogy a tehenek átlagos élettartama legalább 2,5-2,6 laktációra növekedjen, ami javítaná a tejtermelés jövedelmezőségét.

Az elmúlt évtizedekben a tejtermelés növelése volt a fő cél, de ma már egyre többet hallani a fenntarthatóság és az állatjólét fontosságáról. Hogyan változtak a tejtermelési prioritások, és milyen hatása van ennek a gazdálkodásra?

Korábban a tejtermelés maximalizálása volt az elsődleges cél, minden más szempont ennek volt alárendelve. Mára azonban a gazdaságosság mellett a fenntarthatóság is előtérbe került, mondhatom szerencsére, hiszen minden fronton arra kell törekednünk, hogy csökkentsük a környezetterhelésünket és figyelmet kell fordítani az állatjólétre is. Ha kizárólag a termelési mutatók növelésére koncentrálunk, az egyrészt hosszabb távon fenntarthatatlan, másrészt az egyoldalú szelekció az állatok egészségét is veszélyezteti, például szaporodási vagy lábproblémákhoz vezethet. A modern tenyésztési módszerek, mint a genomvizsgálat, az állat életének egészen korai szakaszában segítenek előre jelezni a várható termelési szintet és kapacitást, továbbá segítségükkel kiszűrhetők örökletes betegségek, illetve terheltségek. A holstein-fríz tenyésztésben ez már több mint 15 éve bevett gyakorlat, és lehetővé teszi, hogy sak a legígéretesebb üszőket tartsák tenyésztésben. Korábban egy bika tenyészértékét leghamarabb 4-5 év után lehetett megállapítani, hiszen ki kellett várni az ivadékok termelési eredményeit.

A genomvizsgálaton alapuló szelekció nemcsak költséghatékonyabbá teszi a tejtermelést, hanem hozzájárul egy egészségesebb, hosszabb élettartamú állomány kialakításához is.

Milyen szerepet játszik ma a magyar szürke szarvasmarha a hazai állattenyésztésben?

A magyar szürke védett őshonos fajtánk, amelyet a magyar Országgyűlés 2003-ban Nemzeti Kinccsé nyilvánított, 2015-ben pedig felvett a Hungarikumok sorába. Büszkék lehetünk a fajta történelmi szerepére, mivel évszázadokon keresztül az ország export bevételéből komoly részt hasított ki magának. A szürkemarha húsa messze földön keresett volt. A fajta hegemóniáját a magyartarka törte meg a XIX. század derekán. Az 1960-as években majdnem a központi irányítás áldozatává vált, amikor megtiltották a magyar szürke tenyészbikával való fedeztetést és bikaelőállítást. A kihalástól az állami akaratnak ellenálló, a fajta iránt elkötelezett emberek mentették meg Bodó Imrével az élen, aki akkoriban a Hortobágyi Állami Gazdaságban dolgozott.

A fő szempont ma a magyar szürke tenyésztésben az, hogy megőrizzük ezt a fajtát az utókornak és nem az, hogy versenyezzen az intenzív termelésre nemesített fajtákkal.

Örvendetes, hogy a fajta tenyésztőegyesülete évek óta komoly erőfeszítést tesz a magyar szürke termékek népszerűsítésére, amihez az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum pénzügyi támogatást nyújt. A magyarszürkét fajtatisztán tenyésztők, akiknél az elsődleges cél a génmegőrzés és a fajtán belüli vonalak fenntartása, a 3 éves vagy idősebb teheneik után támogatást kapnak. Őshonos támogatásra a magyartarka tenyésztők egy része is jogosult, amennyiben tenyészállataik az elit (A) törzskönyvben szerepelnek. A magyar szürke szarvasmarha szerencsére megmenekült a kihalástól, és ma már újabb virágkorát éli.

Mennyire jellemző ma a szarvasmarha fajtákban a tájjelleg?

Tájfajták napjainkban már nem alakulnak ki és azok a különbségek, amik 100 éve még igenis jellemeztek egy-egy tájegységen tartott fajtát, mára nagyrészt eltűntek. A tenyésztés nyitottsága, az áruk szabad áramlása, valamint az egyformává váló tartástechnológiák miatt – különösen az istállózott körülmények között folytatott tejtermelésben – már jó ideje nem elszigetelten folyik egy-egy fajta tenyésztése, ezért nem is alakulnak ki olyan tájfajták, amelyek csak adott tájegységre jellemzőek. Olyan van, hogy egy-egy ország vagy tenyésztőegyesület bizonyos tulajdonságokat (tej- vagy zsír-, vagy fehérje mennyiség, funkcionális tulajdonságok, termékenység, ellenállóképesség, metán kibocsátás stb.) másokhoz képest eltérően súlyoz, a tejfeldolgozók, a piac kívánalmaihoz igazodva, de ezekben is a trend az, hogy csökkennek az ilyen különbségek.

Ezt hívjuk globalizált tenyésztésnek. Más a helyzet a legeltetett állományok esetén, hiszen ezeknél a környezeti hatások sokkal erősebbek, mint az istállózott szarvasmarháknál. Az extenzíven tartott állatoknál az adaptációs képesség fontos eleme a hatékony termelésnek, ezért itt még nagy szerepe van az adott környezethez, tájhoz alkalmazkodásnak.

Hogyan alakul a takarmányozás? A tehenészeteknél napjainkban létkérdés a silókukorica alkalmazása?

A tejelő tehenek takarmányozásában hatalmasat fordult a világ, a takarmányozási szemléletet illetően. A silókukorica és úgy általában a kukorica szerepe Magyarországon egyre inkább visszaszorul a klímaváltozás miatt. Az egyre gyakoribb hőstressz és a csapadékhiány miatt a növény nem tud megfelelően fejlődni és hozama jelentősen elmaradhat attól, amire optimális időjárási körülmények között képes. Ennek következményeként a betakarított kukorica területe (ami akár 10-20 százalékkal is elmaradhat a vetett területtől) az elmúlt években 25-30%-kal csökkent, és kérdéses, hogy ez a tendencia folytatódik-e vagy stabilizálódik.

Szerintem nagyobb esély van a kukorica vetésterületének további csökkenésére, mint növekedésére, mert egyre jobban nem éri meg kukoricát termelni olyan területeken, ahol nem lehet öntözni.

Magyarország mezőgazdasági területének mindössze 5%-a (258 ezer hektár) öntözhető, ebből 2023-ban mindössze 154 ezer hektárt öntöztek. Az egyre gyakoribb és súlyosabb július végi, augusztusi aszályok a tejtermelés legfontosabb tömegtakarmány bázisát adó silókukorica termesztést zárójelbe teszik. Helyette felértékelődött az olaszperje szilázs, a korai betakarítású tritikálé, a rozs, a cirok vagy a szudánifű jelentősége. A cirok például a kukoricánál jobban bírja a hőstresszt és nagyobb mennyiségű szárazanyagot biztosít.

Összességében tehát a kukorica jelentősége minden bizonnyal tovább fog csökkenni, és bár még mindig meghatározó takarmánynövény, már nem olyan egyeduralkodó, mint korábban volt.

Hogyan látja a magyar tejágazat jövőjét a feldolgozóipar fejlődésének tükrében?

Magyarország tejtermelésben önellátó. A magyar tehéntej nemcsak hazánkban népszerű a fehér színe és kellemes ízvilága miatt, de külföldön is. A tejtermék előállításban nagy lemaradásban voltunk még 20 éve, ezért is ömlött be annyi import az országba az uniós csatlakozásunk utáni években. Az elmúlt évtizedben sokat javult a helyzet ezen a téren. Vannak már kiváló magyar sajtok, joghurtok, kefirek, a rögös túrót 2019-ben az EU hagyományos terméknek ismerte el és vette nyilvántartásba, a Túró Rudi pedig örökzöld közkedvelt csemege. A tavaly Portugáliában rendezett sajt világbajnokságon (World Cheese Awards) 47 ország 4786 sajtja közül két, magyartarka tejből készített keménysajt is dobogós helyezést ért el: Németh Balázs (Alpokalja Sajt) ezüstéremmel, Ficsor Árpád (Paraszt Sajt) bronzéremmel tértek haza. Az innovációnak ezen a termékpályán nagy szerepe van, hiszen hatalmas a verseny. A nyerstej fogyasztása hazánkban és a fejlett világban mindenütt csökken, de egyre nagyobb igény van az érlelt sajtokra, a funkcionális és speciális tejtermékekre.

A hazai fogyasztás 2022-ben és 2023-ban a tejtermékek kiugró mértékű drágulása miatt visszaesett, de szerencsére 2024-ben már ismét növekedés volt megfigyelhető. A tejtermelés jövedelmezősége 2022-ben jó, 2023-ban pedig kifejezetten rossz volt. Tavaly már ismét pozitívra fordult a mérleg és remélhetőleg idén a tavalyinál jobb éve lesz a tejtermelőknek.

Ha a termelés és a feldolgozás egymással szorosan együttműködve tud fejlődni és az elmúlt évekre jellemző pozitív irány megmarad, akkor nem lesz probléma a belföldi kereslet kielégítésével, illetve a fenntarthatósággal, mert nekünk állattenyésztőknek nagyon fontos, vagy talán a legfontosabb szempont az, hogy hosszan fenntartható legyen az, amit végzünk és az utánunk jövő generációk is tudjanak egészséges környezetben élni.

agrotrend.hu / OTP Agrár

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés