Állattenyésztés
Gazdálkodás
Hírek
A gombatönk is felkerült a csirkék étlapjára
Évente valamivel több mint 90 ezer tonna gombatönkhulladék keletkezik a gombatermesztésből. A tönkhulladék a gomba össztömegének közel 30%-át teszi ki. Most felmerült a kérdés, hogy ez a mezőgazdasági melléktermék csökkentheti-e a hulladékot és a brojlertermelők takarmányköltségét.
Pennsylvania vezető szerepet tölt be a brojlercsirkék és gombák termelésében, ezért helyénvalónak tűnik, hogy egy állami kutatócsoport kutatást végzett annak érdekében, hogy jobban megértse, miként befolyásolja a csirkék egészségét és növekedését a brojlertakarmány gombatönkhulladékkal való kiegészítése.
A kutatáshoz szükséges gombatönköket egy Pennsylvania délnyugati részén található kereskedelmi gombafarmból szerezték be. (Fotó: Pixabay)
A betakarítás során a gomba fejét leválasztják, és emberi fogyasztásra használják, míg a tönköt mezőgazdasági melléktermékként komposztálják. „Körülbelül 93 264 tonna tönköt komposztálnak évente” – mondja John Boney, a kutatócsoport vezetője, a College of Agricultural Sciences baromfi-takarmányozási karának munkatársa .
Hirdetés
Boney hozzáteszi: „A tönk rostos, és antimikrobiális és antioxidáns hatással rendelkező, terápiásán bioaktív vegyületeket tartalmaz. Tápláló és gyógyászati tulajdonságai miatt a gombatönkhulladék életképes takarmány lehet.”
A tönkök etetése brojlerekkel
Összesen 480 brojler csirkét osztottak csoportokra, és hatféle módon etették őket. A kontrollcsoport nem kapott gombakiegészítést, míg a többi csoport tápláléka 1-2-3-4-5% gombatönkhulladékot tartalmazott. A tönköket kis gabonaszárítóban szárították és őrölték, hogy a baromfitakarmányba kerüljenek.
A kutatócsoport a madarak 17 aminosavat emésztő képességét vizsgálta. Nyomon követték a madarak növekedését és egészségét.
Mit fedeztek fel a kutatók?
Egy 21 napos kísérletet követően a kutatók arról számoltak be, hogy a legfeljebb 3%-os gombatönkhulladékkal táplált brojlercsirkék ugyanolyan ütemben növekedtek, mint azok a vizsgálatban szereplő madarak, amelyek nem kaptak gombakiegészítést, és az emésztésük nem változott. Megállapították, hogy a magasabb szintű kiegészítés – 4% és 5% – lassult növekedést eredményezett, és megzavarta a madarak emésztését az aminosavak, illetve a fehérjék előállításához használt szerves vegyületek tekintetében .
A részletes vizsgálati eredmények a The Journal of Applied Poultry Research folyóiratban jelentek meg.
agrotrend.hu/https://www.magro.hu/hu/agrarhirek/cikk/a-gombatonk-is-felkerult-a-csirkek-etlapjara/