Állattenyésztés
Kiemelt hírek
A baromfi takarmányozás jövője: kihívások és megoldások az UBM szemszögéből…
Körmendi László, az UBM baromfiágazatának vezetője több, mint 20 éves szakmai tapasztalatával mutatja be a modern takarmánygyártás kulisszatitkait. Hogyan hat a madárinfluenza az ágazatra? Milyen hatásokkal járhatnak az EU állatjóléti szigorításai? Hogyan fejleszti az UBM a termékeit, hogy partnerei sikeresek legyenek? Az interjúban választ kapunk az iparág aktuális kihívásaira és jövőbeli céljaira…
– Hogyan kezdte meg szakmai tevékenységét az UBM-nél?
– Mosonmagyaróváron végeztem az egyetemen, mint agrármérnök, és utána tizenhárom évet dolgoztam egy multinacionális takarmánygyártó vállalatnál. Az UBM pontosan egy évtizede keresett meg. A felvázolt jövőbeni célok, valamint a tervezett beruházások szimpatikusak voltak számomra, ezért a váltás mellett döntöttem, s nyugodt szívvel mondhatom, hogy azóta sem bántam meg.
– Egyből a takarmány vonalon kezdett el tevékenykedni a cégnél?
– Igen, azonnal a baromfi takarmányok értékesítése lett a feladatom. Először csak a Dunántúlon, de néhány éve már az egész baromfi ágazat kereskedelméért felelős vagyok.

Körmendi László, az UBM baromfiágazatának vezetője
– Kizárólag csak belföldre korlátozódik a tevékenysége, vagy a külföldi régiókra is van rálátása?
– Van külön export üzletágunk, a külhoni partnerekkel zömében ők foglalkoznak. Nekem azonban vannak régebbi külföldi partnereim, akikkel a hosszú évek során kialakult remek együttműködés okán még mindig én tartom a kereskedelmi kapcsolatot.
– Akár belföldről, akár külhonról beszélünk, kikerülhetetlen kérdés az év elején, hogy körvonalazódtak-e már a célok az előttünk álló esztendőre? Mit szeretnének teljesíteni a baromfi ágazatban?
– Természetesen körvonalazódtak! Alapvetően bizakodóak vagyunk. A baromfihús iránti kereslet folyamatosan emelkedik, amit az is bizonyít, hogy partnereink többsége kapacitás bővítésben, további fejlesztéseken gondolkodik a jelenlegi pályázati rendszer segítségével. A baromfi takarmányokkal kapcsolatban az UBM célja az, hogy magas minőségű takarmányokat állítson elő, amivel a baromfis partnerek jó termelési eredményeket tudnak elérni. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy az UBM partnerek többsége kiváló termelési eredményeket ér el takarmányainkkal, amire nagyon büszkék vagyunk.
– Szokták mondani, hogy ember tervez, Isten végez… Talán nem túlzás azt állítani, hogy ez a mondás a baromfiágazat egészére kiemelten igaz. A madárinfluenza évtizedes jelenléte évről évre húzhatja keresztül a számításokat…
– Sajnos már évek óta beárnyékolja az ágazat teljesítményét a madárinfluenza. Hazánkban is folyamatosan felüti a fejét és évről évre óriási károkat okoz. Az utóbbi években azt tapasztaltuk, hogy egy tavaszi és egy őszi hullámmal kell számolnunk, ami megtizedeli az állományokat. Az ezzel kapcsolatos károkat nem lehet pontosan meghatározni, de több tízmilliárdot tesz ki évente. A beszállítóknak, köztük a takarmánygyártóknak a kiesett termelés jelentős károkat okoz. Sajnos teljesen kiszámíthatatlan változó ez, amit egész egyszerűen képtelenség előre betervezni. A járványvédelmi előírásokat folyamatosan szigorítják, de egyelőre nem találják a megoldást erre a problémára. Sokszor a szerencsén, a telep elhelyezkedésén is múlik, hogy valahol felüti-e a fejét a betegség, vagy sem.
– Mindezek ellenére a folyamatos fejlesztés mellett teszik le a voksukat. Milyen eszközök állnak rendelkezésére a termékeik fejlesztéséhez?
– Rendelkezünk egy brojlercsirke tesztteleppel, ahol egy turnusban háromféle takarmányt tudunk összehasonlítani kontrollált, azonos termelési körülmények között. Emellett egy külföldi, független takarmányozási kutatócéggel is kapcsolatban vagyunk, ahol szintén van lehetőségünk különféle teszteket elvégeztetni, illetve konzultálni a baromfi takarmányozás témakörében megjelent legújabb tudományos kutatásokról. Nagy segítség ezek mellett szaktanácsadóink folyamatos jelenléte partnereinknél, rengeteg termelési adattal támogatják termékfejlesztő csapatunk munkáját.
– Milyen egyéb kihívásokkal kell szembenéznie a baromfiiparnak a közeljövőben?
– Nagy felháborodást keltett a brojlercsirke termelők körében, egy tervezet, melyet a European Chicken Commitment dolgozott ki. A tervezet az állatjóléti szabályokat reformálná meg. Ennek lényege, hogy lassabb növekedésű csirkéket kellene nevelni kevesebb négyzetméterenkénti darabszámmal. Ez a módosítás 40%-os költségnövekedést okozna, 40%-os termeléscsökkenés mellett. Véleményünk szerint a termelőknek mindig az volt a célja, hogy jó termelési eredményeket érjenek el. Ez pedig csak akkor valósítható meg, ha a csirkéknek megfelelő körülményeket biztosítanak. A közeljövő nagy kérdése, hogy az újjáalakult Európai Parlament képviselőinek sikerül-e megtalálni a közös hangot a baromfiipari érdekképviseleteivel? Általános ágazati probléma továbbá az összes takarmánygyártó cég számára a 2024-es termésű kukorica minősége, annak toxintartalma. Az UBM nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az üzemekben felhasznált alapanyagok minősége megfelelő legyen. Szigorú alapanyag átvételi protokoll működik minden takarmánykeverőben, így csak kifogástalan minőségű alapanyagok kerülhetnek gyáraikba.
– Milyen elképzeléseik vannak a jövőre nézve?
– Továbbra is nagy hangsúlyt kell fektetnünk termékeink fejlesztésére, mivel a baromfitenyésztő vállalatok is folyamatosan fejlesztik hibridjeiket a jobb termelési eredmények érdekében. Ezen új genetikájú csirkék táplálóanyag igényeinek a kiszolgálása a jövőbeli fő feladatunk.