Gazdálkodás

Ahol van dió, ott jó lett a termés idén

Nem csak az elmúlt egy évtized, hanem a mögöttünk hagyott évek legjobb diótermése várható a Balaton déli körzetében. Az országos és azon belül a dunántúli kép is igen változatos, mert van, ahol elfagyott, vagy a jég verte el, míg másutt minden tökéletesnek mutatkozik. A Balaton déli oldalán termelők elmondhatják, hogy jól indult az év és a nyár elején szinte semmilyen kórokozó baktérium nem bántotta a diót. Ennek köszönhetően jó volt a kötődés, de aztán jött az aszály, amelynek hatására sok lett az apró szemű dió.

Boglár Kertész Kft.-hez tartozó ültetvényekről egy hete tart a dió begyűjtése, amelyet segített a múlt heti csapadék, amelynek köszönhetően megrepedtek a burkok és könnyen leszedhetők a diók. Az ilyenkor szokásos gyakorlat szerint az összegyűjtést követően behozzák a telephelyre és leszedik róla a burkot, majd mossák, szárítják és osztályozzák és még egy utolsó, szemmel történő válogatás is kell a hibák diók kiszűrésére. A telephelyen kétszintes szárító kamrák vannak, melyeknek 2-2 tonna a kapacitása. A dió minőségétől és szárazságától függően két-három nap alatt kiszárad termés, amit osztályoznak, majd zsákokba, kartonokba töltik és jöhet az értékesítés.

Fotó: Növényvédőszer.hu

Gara Miklós, a Boglár-Kertész Kft. ügyvezető igazgatója szerint még legalább két hétig tart a munka, vagyis addig, amíg az utolsó fajta is megérik. De sok múlik a csapadékon és a reggeli harmaton. -Fél évszázada foglalkozom diótermesztéssel és amikor a Boglári Állami Gazdaságban azt a feladatot kaptam, hogy szőlőt, kajszit és diót termesszek, akkor a dióval kapcsolatban szerencsétlennek éreztem magamat, mert akkor nem éreztem kihívásnak a termesztését. Azóta sokat változott minden -összegzi a tapasztalatait.

A Balaton klímája mentette meg a gyümölcsösöket
Amíg a gyümölcstermesztők az ország különböző részeiben időben igyekeztek felkészülni a…

Október végén kezdődik a dióbeszerzés időszaka, az amerikaiak pedig november elején érkeznek meg a szállítmányaikkal és ha azt megelőzően el tudják adni a hazait, akkor ez árban előnyt jelent. Bár nyáron is érkezik Chiléből dió, ezért a megfelelő mennyiségre és minőségre az év más hónapjaiban is törekedni kell.

-A hazai táj szelektált fajták zsírsavösszetétele sokkal kedvezőbb, mint az amerikai dióké, de a magyar diók összességében nagyobb méretűek, az ízük is jobb, viszont a héj színével nem vagyunk elégedettek. A klímaváltozás előtt a diószüret szeptember közepén kezdődött és sokkal gyakrabban esett az eső – legalább tíz naponként -, ami segítette a burok repedését, a reggeli hőmérséklet általában 5 fok volt. Vagyis ebben a hidegben sem a baktérium, sem a gomba nem tudott megjelenni és a német vevők is a csodájára jártak a jó beltartalmi értékeknek. Az idei év szerencséje a hűvös reggelek voltak, ami miatt a dió kevésbé betegedhet meg -mondta Gara Miklós.

Az elmúlt években a dióbél ára 4 ezer forint körül alakult, vagyis ennyit kaptak érte a termelők. A héjas dió exportra megy és 800-1400 forint között mozgott az ára. Ha keresleti piac van, akkor minden dió jónak számít – erre jó példa a tavalyi aszály, amelynek hatására sok volt a zsugorodott dióbél. Idén más a helyzet, mert a dióbél szép fehér és teljesen kitölti a héjat, ezért a minőséggel nem lesz probléma.

 

Agrotrend.hu/ Novenyvedoszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés