Gazdálkodás
A kevés gyümölcsből is lett végül lekvár és pálinka
A fagykár miatti termésveszteség ellenére sikerült a hazai meghatározó gyümölcsökből – némi importtal kiegészítve – annyi alapanyagot beszerezni, hogy abból kiváló minőségben készüljön ivólé, lekvár, vagy pálinka. Ez utóbbinak ilyenkor növekszik meg igazán a forgalma, hiszen a hideg idő beköszöntével és az év vége közeledtével sokkal nagyobb a kereslet erre a nemzeti italra. A pálinkát nem sikerült kiszorítania a színes italoknak és az új italtrendeknek és még az árra sem lehet panasz, mert a termelők és a bérfőzdék a tavalyi árakhoz képest csak minimális mértékben emelték az előállítás költségeit.

Forrás: pixabay.com
Lassan már hozzá kell szoknunk a tavaszi fagyokhoz, amelyek főbb gyümölcseinket kivégzik és nem hoznak termést. A gazdálkodók minden módszert megragadnak és már van tapasztalatuk abban, hogy mire számíthatnak az ilyen kemény mínuszok alkalmával. Kisebb és nagyobb termelőt kérdeztünk az idei gyümölcspiaci helyzetről és az árakról, minőségről.
A Talentis Agro Holding Gödöllői Tangazdaságában található pálinkafőző komplexumban három darab ezer literes üstben készül a pálinka, amelynek hátterét az ezer tonnányi hűthető-fűthető cefretároló biztosítja, és ennek az alapját a gyümölcs ültetvény biztosítja – ezek között vannak régebbi és új, intenzív, csepegtető öntözéssel ellátott ültetvények is.
Zimmermann István igazgatósági tag a fő gyümölcsök között említette a cseresznyét, a meggyet, a szilvát és a kajszit. Több értékesítési csatornájuk létezik: a gyümölcsöt árulják frissen, valamint felvásárolja a konzerv- és hűtőipar és pálinka is készül belőle. -Mindig olyan mennyiséget célzunk meg, ami kifizetődő és ennek rendszerint piacot is találunk. Idén tavasszal jelentős fagykár érte az ültetvényeket, de nálunk csak a kajszi szenvedett kárt, a cseresznye, meggy és a szilva átvészelte a nehéz napokat, így a kellő alapanyag megvolt a főzéshez. Az idei pálinka készletünk tavaszra kiürül és minden mennyiséget el tudunk adni. Pálinkáink jó minőségűek, minden meghatározó versenyre benevezzük őket és rendszerint arany, ezüstérmeket kapnak a bírálóktól -mondta a szakember.
Nem csak ezt a négy fajtát főzik, hanem kis mennyiségben vásárolnak Irsai Olivért, Sárga Muskotályt, Vilmos körtét, tehát szélesítik a választékot, hogy ne csak azokból az alapanyagokból készüljön pálinka, amelyeket képesek megtermelni, hanem kisebb mennyiségekből legyen extra minőségű italuk is. A Gödöllői Tangazdaságban az eladásra nagy hangsúlyt fektetnek, amelynek van számokban mérhető eredménye, hiszen évente 10-15 ezer liter pálinkát értékesítenek.
-Idén a meggy tekintetében magas volt az értékesítési ár, ami a pálinkafőzőknek nem volt akkora öröm, de mivel megfelelő háttérrel, többek között cefretárolókkal rendelkezünk, amellyel kifizetődőbbé tudjuk tenni a pálinkafőzést és a gyümölcstermesztést is -nyilatkozta Zimmermann István.
A Pomáz határában található Breier Farm és Élménybirtok sem panaszkodhatott a sok rossz hír ellenére, hiszen volt elegendő alapanyaguk. Ifj. Breier László, a családi gazdaság ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy kevesebb volt a gyümölcs a fagykárok miatt, ami az árakat is befolyásolta. Hozzátette: „a kajszinál 50-60 százalékkal, az almánál, szilvánál 20-40 százalékkal is emelkedtek az árak, viszont az idén nem fagyott el a gönci kajszi, amit három évvel ezelőtt szüreteltünk utoljára. Az almák közül a legnépszerűbb a Jonathán és a Golden, ami kiváló pálinka alapanyag, csakúgy, mint a szilva”.
A Breier Farm Élménybirtokon nagyon népszerű a Szedd magad akció, amikor elsősorban friss fogyasztásra vásárolják meg a gyümölcsöket a vásárlók és ebben a szedési időszakban próbáltak elkülöníteni annyi mennyiséget, hogy lekvárnak és cefrének is maradjon belőle. Bőven volt termés almából, amelyből a feldolgozóiparnak is tudtak biztosítani. A bérgyártás és a főzési díj összességében 20-25 százalékkal változott.
agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu
