Gazdálkodás

A földigiliszták szerepe a növényvédelemben

A földigiliszták a legtöbb talajban előfordulnak a talaj élő biomasszájának akár 80%-át képviselhetik. Hazánkban a földigiliszták 60 faja fordul elő. Legismertebb hazai fajunk a közönséges földigiliszta.

Pozitív hatás a növényekre

A földigiliszták a talajtulajdonságok megváltoztatásával jótékony hatással vannak a növények tápanyag és vízellátására és a növények ellenállóképességét is fokozzák.

Forrás: pixabay.com

A földigiliszták járatai nemcsak a talaj szerkezetét javítják, hanem az általuk képzett járatokat a növényi gyökerek is használják. A közönséges cickafark esetében például megfigyelték a kutatók, hogy a növények gyökerei előszeretettel foglalják el a földigiliszta járatait, ahol a földigiliszta-ürülék miatt feltehetően magas szintű a tápanyagok elérhetősége.

A földigiliszta ürülék révén ammónia szabadul fel, ami stimulálja a baktériumok nitrifikációs tevékenységét, így növelve a nitrogén elérhetőségét a növények számára. Természetes trágyázó hatásuk a terméshozam növekedéséhez vezet.

Növényvédelmi szerep

A földigilisztáknak egyszerre van fontos szerepe a növények növekedésének serkentésében és a növények védelmében. Az elmúlt években számottevő bizonyíték érkezett arra vonatkozóan, hogy a giliszták és a vermikomposzt (olyan komposzt, amely kialakulása során jelentős lebontó tevékenységet folytatnak a földigiliszták) képes megvédeni a növényeket a különféle kártevőktől és kórokozóktól azáltal, hogy elriasztja vagy elnyomja azokat. Képes biológiai ellenállóképességet kiváltani a növényekben a károsítók leküzdése érdekében, vagy közvetlenül elpusztítani a kórokozókat, kártevőket.
Hatással van a növények növekedését elősegítő és az antibiotikum-termelő mikroorganizmusokra, így szerepet játszhat a kórokozók visszaszorításában.

A tanulmányok azt is kimutatták, hogy a vermikomposzt használata a termesztés során gátolta a talajeredetű betegségek kifejlődését.

A giliszták által kiürített egyes baktériumok (Acinomycetes) a vermicastban olyan anyagokat termelnek, amelyek elpusztítják a növénykórokozó gombákat, például a Fusarium nemzetség tagjait.

Egy másik tanulmány megerősítette, hogy a vermikomposzt alkalmazása csökkentette az Acalymma vittatum, Diabotrica undecimpunctata levélbogarak és a Manduca quinquemaculata hernyók kártételét paradicsomon üvegházban és szántóföldön egyaránt.

A tanulmányok statisztikailag szignifikáns egyedszámcsökkenésről számoltak be a növénykárosító ízeltlábúak (levéltetvek, viaszos pajzstetvek, takácsatkák) esetében, és ezt követően látható volt a kártétel csökkenése paradicsomon, paprikán és káposztában a kísérletek során 20% és 40% vermikomposzt hozzáadásakor.

Számos tanulmány szerint a földigiliszták csökkentik a fonalféreg fertőzést is.

A paprikával, paradicsommal, szamócával és szőlővel végzett szabadföldi kísérletekben a növényparazita fonalférgek jelentős visszaszorulását tapasztalták vermikomposzt alkalmazásakor.

A teljes kiadvány elérhető és letölthető az alábbi linken, az ÖMKi hivatalos honlapjáról.

agrotrend.hu / Növényvédőszer

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés