Nagyon gyors ütemben fogy a balatoni madárállomány Balaton-felvidéki Nemzeti Park zoológusa szerint. Szinai Péter a HelloVidék kérdésére mondta el, hogy az élővilág pusztulása több tényező együttes hatása. Hozzátette, hogy különösen a hattyúk fogynak.

forrás: pixabay

A zoológus elmondta, hogy a Balaton vízszintjének szabályozása és a nádasok csökkenő területe miatt pusztulnak a helyi madarak. A divany.hu azt is kiemelte, hogy az emberi tevékenység miatt egyébként is nagy veszélyben vannak a madarak. A nemzeti park szakembereinek évente több száz állatot kell kezelnie valamilyen sérülés miatt.

Kifejezetten veszélyes a balatoni madarakra a közúti közlekedés. Sok madarat gázolnak el, illetve rendkívül sok állat szenved el áramütést. Nagy probléma a horgászat is. A tavi madarak, különösen a hattyúk sokszor gabalyodnak bele a damilba, vagy nyelik le a vízben maradt horgokat.

A nádasok területének csökkenésével a vízi madarak élettere zsugorodik. Ezen nem segít a mesterséges vízszint szabályozás se, ami nem engedi, hogy a nádasok vissza tudjanak nőni.