Fókuszban

A fa alatt is jól mutat a magyar bor

Jól sikerült az idei szüret, a hazai szőlőtermelők a száraz nyárnak köszönhetően kiváló minőségű szőlőt takaríthattak be. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által készített körkép szerint a szőlő aranyszínű sárgaság egyelőre nem volt hatással a termésre.

Forrás: pixabay

Miközben idén ősszel minden a szőlő aranyszínű sárgaságának terjedése elleni küzdelemről szólt a hazai szőlőültetvényekben, a szüret szerencsére problémamentesen zajlott. A termés a száraz nyári időjárásnak köszönhetően egészséges és rendkívül jó minőségű volt. A mennyiség a június végén becsülthöz közel alakult, nagyságrendileg 410–430 ezer tonna körül alakult. A leszüretelt mennyiségből mintegy 2,9–3 millió hektoliter seprős újbor készült, ami 10 százalékkal haladja meg a tavalyi szintet, de összességében az elmúlt tíz év átlaga körül alakult.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által készített körkép szerint a szőlő aranyszínű sárgaság egyelőre nem volt hatással a termésre, a leginkább érintett borrvidékeken a terméskiesés a korábbi évekhez képest nem látszik. Az idén detektált beteg tőkék aránya a szüretben még hozott termést, jövőre azonban már nem fognak. A járvány terjedése, a felgyorsult fertőzési sebesség krízishelyzetet teremtett, és jövőre az érintett területeken már érezni kell majd a tőkék kiesését. Az újratelepítési utáni termőre forduláshoz szükséges időt nagyban befolyásolja az időjárás, elsősorban a csapadék mennyisége. Az egymást követő aszályos években a szőlő lassan fejlődik, az új telepítések termőre fordulása folyamatossá tétele mellett is akár a duplájára nőhet, és 6–7 év is eltarthat. Ez azt jelenti, hogy mindenféleképpen terméskieséssel kell számolni az érintett borvidékeken, a főtámadási fertőzési gócokban. Mivel azonban nem lehet tudni, hogy jövőre milyen járvány várható, egy előfordulhat, hogy az egészséges ültetvények magasabb terméshozama ezt a kiesést mentheti. Az aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma régóta jelen van az ültetvényekben, a termelők egy része megtanult együtt élni vele, és kezelni a veszteséget. Azon termelők számára pedig, akik csak most találkoztak először a betegséggel, nagyon sok segítséget nyújtottak.

A magyar piacon a keresletet a vásárlóerő határozza meg leginkább. Az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek a könnyen érthető, friss, gyümölcsös borok, valamint a habzó termékek, a fiatalok körében pedig a csökkentett alkoholtartalmú termékek fogyasztása nő. A környezettudatosság megkerülhetetlenné vált, és a gyártók egyre több fenntarthatósági szempontot érvényesítenek a termelésben, a konkrét vásárlási döntéseknél azonban ezek még kevésbé meghatározók, és inkább az anyagi szempontok érvényesülnek. A borturizmus népszerűsége nőtt az elmúlt években, és a komplex élménycsomagokat kínáló borászatok keresése egyre növekvő igény mutatkozik. A karácsony közeledtével a kereslet a drágább, különlegesebb borok, valamint az ajándékcsomagok iránt nő, az elsősorban a pezsgők iránti kereslet növekedése is jelentősen nő, a borok forgalma is megindul ilyenkor.

Agrotrend.hu/ NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés