Partnereink eseményei

Vizsgázik a pécsi kutatóintézet

Madaras Zoltán a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet elnöke, valamint Ipacs Szabó istván az intézet főborásza vezetésével készülnek az évenként ismétlődő megmérettetésre, hogy bepillantást engedjenek kívülállóknak is a kapun belül folyó tudományos folyamatokba.

Forrás: PTE

 

Múlt, jelen, jövő – Hogyan foglalhatjuk össze röviden?

Madaras Zoltán: A pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Magyarország első egyetemének, a Pécsi Tudományegyetemnek része, a Pécsi Borvidék szíve, s a Dunántúl szőlészeti és borászati tevékenységének szellemi központja.

Az intézet fő feladata a kutatás, az oktatás és a szaktanácsadás. Ennek szolgálatában mintegy 33 hektár szőlőültetvénnyel, 300 éves 1600 m2 alapterületű pincével és akkreditált laboratóriummal rendelkezik. A szőlőfajta gyűjtemény – mely mára több mint 1800 tételből áll – Európa második, a világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankja. A kutatóintézetben szőlőnemesítési, genetikai, szőlőtermesztés-technológiai és borászati kutatások zajlanak. Magyarországon egyedül Pécsett folyik világszínvonalú rezisztencia-nemesítés, melynek célja a környezettudatos, fenntarthatóbb szőlő-bor ágazat megteremtése és megerősítése.

A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben a nemesítési tevékenység az alapítás óta kiemelt jelentőségű feladat.

A biológiai sokféleség megőrzése, a fajok, fajták és változatok fenntartása és a biológiai alapok fejlesztése (magas biológiai értékű és minőségű új fajták előállítása, és új klónok szelektálása) a környezeti, gazdasági kihívásokra adandó hatékony válaszadásban, a csúcsminőségű borok készítésében és a versenyképességben nélkülözhetetlen.

 

Egyre több helyen találkozhatunk az Intézet nevével, boraival.

Madaras Zoltán: Munkánk elsősorban a tudomány területén zajlik, de 2021 óta különösen nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy kitárjuk intézetünk kapuit és betekintést engedjünk tevékenységünkbe, eredményeinkbe. A termelők szolgálatában kívánunk működni annak érdekében, hogy szakszerűen segítsük elkötelezett munkájukat. Komoly hangsúlyt fektetünk a termelt boraink megmérettetésére és értékesítésére is. Ennek érdekében webshopot és borszaküzletet működtetünk, valamint több mint 50 vendéglátóhelyen szerepelnek boraink az itallapon.

Borszaküzletünk minden hétköznap várja a borkedvelőket Pécsett a Pázmány Péter utca 4. szám alatt.

 

Eljött az elméleti és gyakorlati megmérettetés ideje. Miként vizsgázik az intézet?

Ipacs Szabó István: A kutatás és a gyakorlat keresztmetszete, találkozóhelye a május 23-i SUMMA borbemutató és műhelynap. Idén különleges helyszínen, Pécsett, a Littke Palace Látogatóközpontban adunk helyet szakmai napunknak.

SUMMA, azaz összegzés: a tudományos munka és a 2023-as évjárat szőlészeti és borászati kísérleteinek eredményeit osztjuk meg. Számot adunk munkánkról.

A Summa nem egy konferencia, annál jóval több. A Kutatóintézet egész évben kézzelfogható, objektív információkkal, mintákkal szolgál a termelők részére, hogy kísérletek tapasztalatait a borászok saját munkájuk során hasznosítani tudják. Célunk, küldetésünk, hogy a PTE kutatói a szakma valós igényei alapján határozzák meg a következő időszak kutatási irányait, felmutassák a szőlő és bor ágazat innovációs és fenntarthatóság érdekében végezhető lehetőségeit.

Programunkon első kézből érkező információkat kaphatunk az új hulladékgazdálkodási szabályozásokról, megismerhetjük a 2023-as évjárat meteorológiai tapasztalatait, összegzését, valamint a borászati kutatások eredményeit.

Nem marad el az intézetünk számára meghatározó jelentőségű innovációs ismeretátadás sem, melynek érdekében a precíziós gazdálkodás kérdéseiről szervezünk kerekasztal beszélgetést.

A nap legérdekesebb része a borok bemutatása. Itt találó a „szellem a palackban” hasonlat, hiszen a kutatás elmélyült, sokrétű szakmai munkája e kis tételű, unikális kísérleti tételekben válik kézzelfoghatóvá és kóstolhatóvá.

www.szbki.pte.hu    www.pteshop.hu

 

 

Agrotrend.hu/ PTE

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés