Állattenyésztés
Az Év Agrárembere
Kategóriagyőztes_2024
Fekete Zsóka Az Év Állattenyésztője
A mezőgazdaság, az állatok iránti szeretet már gyerekkorában elkezdődött. Nagyszülei háztáji állatokat tartottak (baromfi, sertés, ló), de mindemellett saját bio földterületeiken zöldséget-gyümölcsöt, szántóföldi növényeket termesztettek. Nagymamája a piacon adta el a megtermelt gyümölcsöt, zöldséget, tojást, húsárut. Már gyerekként látta milyen értéke van ezeknek a termékeknek. Minőségi kézműves termékekről van szó, melyet saját kezűleg szedtek le, tisztítottak meg, gondosan csomagoltak. Mindig ott volt, besegített a munkában.
Motiváló erő számára az értékteremtés, a minőségi termékek előállítása, hogy megmutassa, nőként is lehet ezt így csinálni. Hosszú, rögös út vezetett idáig, hogy egy közel 400-500 db-os mangalica törzsállományt fenntartson, melyeket saját termelésű biotakarmánnyal etet és ezekből az állatokból készült termékeket piacra juttassa. Mára több neves hazai és külföldi étterem is felszolgálja termékeit. Számos elismerő díjban is részesült munkája során, mint például a 2013-ban a Hajdú-Bihar Megyei Minőségi Termék Díj, 2017 áprilisában a Madridi Salon Gourmets Nemzetközi Élelmiszeripari kiállításon való részvétel, ahol egyedül magyar mangalica kistermelőként, húsfeldolgozóként képviselte Magyarországot, a Düsseldorfi Magyar Napok Közönségdíja 2018-2019-ben, vagy éppen a 2013 és 2020 közötti Országos Mangalica fesztiválokon többszörös Termékdíj.
Mindezek mellett, a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karára visszajár, mint meghívott óraadó, de több hazai agrár rendezvényen tart előadást és motiválja a fiatalokat, hogy megszeressék az agrárium minden területét.
Rendszeresen tart szakmai rendezvényeket a Hajdúböszörményi Népi Hajdúházban mezőgazdasági- és gasztronómiai témában. Itt iskolásokat is bevon, hogy megismerhessék a múlt és jelen mezőgazdaságát (állattenyésztés, növénytermesztés, gasztronómia területén is).