Keresés
Close this search box.

Agrármanager

Úgy bánjatok az emberekkel, ahogyan szeretnétek, hogy bánjanak Veletek!

Hatodik éve, hogy a szőlősgyöröki tavaszt színpompába borítja a TulipGarden Balaton. Ebben a hat esztendőben azonban nem csak a tulipános kert nőtte ki magát Az ÉV Agrárembere és a Magyarország Legszebb Birtoka kitüntető díjak alapítója, Mátrai Zoltán keze alatt! Csinos gazdasággá fejlődött a Mutschler Farm, a 2018-ban alapított családi gazdaság, mely a kertészet mellett szántóföldi növénytermesztéssel és szőlőtermesztéssel is foglalkozik. Az alapító agrármérnök mellett ma már leendő agrármérnök fia, Tamás is tevékeny részese a gazdaság mindennapjainak.

Fotó: Evoto

Az irodánk udvarán fű volt… Tomi fiam azt élvezte, ha rápattanhatott a kis fűnyíró traktorra és körbe-körbe haladva nyírhatta. Fél hektár fűnek azonban nagyon sok! Egy agrármérnök sajnál ennyi területet szinte parlagon heverni. Így adott volt a kérdés: vagy betelepítjük gyümölcsfákkal, és annak örülünk, vagy tulipánt ültetünk. Az utóbbi mellett döntöttünk, és akkor még leginkább saját örvendeztetésünkre telepítettünk harmincezer hagymát. Kis túlzással a fél falu dolgozott két hétig, viszonylag lassan ment, de az eredmény csodálatos volt. Rengetegen jöttek nézni amikor kivirágzott a kert. Ennek okán úgy döntöttünk, hogy megnyitjuk a kertet, és a következő évben már meghirdetett napokon lehetett jönni gyönyörködni és tulipánt szedni. Olyan sikere lett, hogy kinőttük a fél hektáros iroda udvart, nagyobb helyszín után kellett néznünk. Szőlősgyörököt nem akaratuk elhagyni, és mivel Tomi fiam is akkoriban döntött úgy, hogy az agrármérnöki pályát választja, így igyekeztem földet vásárolni itt helyben, és létrehozni saját gazdaságunkat, a régi sváb családi nevünket viselő Mutschler Farmot.

Mit jelent Mátrai Zoltánnak Szőlősgyörök? Mert amikor itt kezdtük a beszélgetést, mondta, hogy a tulipánkert kialakításakor szinte az egész falu itt dolgozott.

Nagyon szeretünk itt lenni, itt lakni Szőlősgyörökön, a fiammal nagyon élvezzük ezt a környezetet. Falusi gyerekek vagyunk és ez az itteni falusi környezet egyszerűen imádnivaló. Itt visszakaphatja az ember azt, amit megszokott gyerekkorában! Az emberek köszönnek egymásnak, ha tudnak, akkor segítenek. Persze, vannak irigyei az embernek, de hol nincsenek. Nagyon jó az együttműködés a polgármesterrel, aki kis csodát teremt ebből az ezer párszáz lakosú faluból. Ha nem tetszik neki az udvar, akkor odaszól a tulajdonosnak, hogy rakjál már rendet. Gazdája annak a falunak, ahol baráti társaságok vannak, ahol az ember jól érzi magát.

Fotó: Mátrai Zoltán

Az Észak-Somogyi dombság itt húzódik a falu keleti szélén. Nagyon szép terület.

S ez a terület kiváló szőlőtermesztésre, borászkodásra is…

Gyerekkoromban a nagyszüleimnek is volt szőlője, de én nem szerettem a szőlőt, nem szerettem az őszi időszakot. Állandóan eláztunk, a musttól az ember ragad mindenhol… Aztán úgy hozta a sors, hogy itt a szőlősgyöröki dombon megvehettem 15 hektár szőlőt, ami már nagyüzemi szőlőterületnek minősül. A kezelése igényli az üzemszerű működést. 15 hektárt lemetszeni nem lehet két nap alatt még nagyobb stábbal sem. Odafigyelünk a technológiára és nagyon szép szőlőnk van. A borászkodásba még nem vágtunk bele, ám a szőlőt borász embernek adjuk el, és ilyen értelemben a saját szőlőnkből lesz saját borunk. Sőt, az a reményem, hogy pezsgőnk is lesz, és így a Mutschler Farmot egyedi termékekkel is tudjuk majd reprezentálni. Az a nagy szerencsém, hogy a saját kis gazdaságunkat gyakorlatilag a Fiam műveli. Itt vagyok persze, amikor az időm engedi, imádom a kertészetünket, a szántóföld és szőlészet üzletágunk azonban az övé. Fiatal kollégákat vesz maga mellé, és roppant jó dolog, hogy fiatalemberekkel tudunk együtt dolgozni, akik élvezik a technikát. Vadonatúj gépeink vannak, tényleg csúcstechnika, amit használunk. Imádnak beleülni egy traktorba, ahol három számítógép is dolgozik egyszerre, de a vetőgépünk is olyan szenzációs működésű, hogy egy átlagember a felét vagy negyedét sem tudja felfogni annak, amire képes. Ezek a fiatalok tudják.

Térjünk vissza a tulipánokra, amelyek mintha a hagyományostól kicsit eltérnének. Akár a levelei, akár a virágjai. Az agrármérnöknek milyen kihívást jelent, hogy minél több fajtával próbálkozzon?

Több mint kétezer tulipánfajta, illetve hibrid létezik. Nálunk a kertben idén százharmincféle tulipán volt megtalálható. Az ember, ha elgondolja, már húsznál megáll. Ha valaki botanikai vénával van megáldva, akkor eljön és tud benne gyönyörködni, hiszen az, hogy mekkora változatossága van a tulipánnak, az valami hihetetlen.

Az a mániám, hogy különböző fajtákat, hibrideket hozzunk be. Van az agrármérnöknek bőven kihívás a növényvédelem területén, de nehéz például segítséget kérni, mert kevesen vannak, akik ma Magyarországon a tulipán termesztéshez értenek, és ott van maga a virág, ami ciklusonként azt találja ki magának, hogy pihenő állapotba kerül, nem virágot hoz, hanem úgynevezett saláta levelet, egy hagymából egy-két ilyen nagyobb levél nő. Aztán utána egy-két év múlva újra életbe kap.

Az üzleti életben is folyamatos a megújulás, szükséges időről-időre új életre kapni. A megújulás mellett azonban legalább ilyen fontos az üzleti alapfilozófia. Hogyan tudná az önét megfogalmazni?

Az egyik cégemben van egy osztrák üzlettársam, aki nagyon rendes, tisztességes és rendkívül okosan gondolkodó lélek. Amikor az első közös céget alapítottuk, egy alapigazságot tanultam tőle, miszerint

úgy jó egy üzleti viselkedés, hogy ha amit teszel, az jó mindenkinek. Jó az üzlettársadnak, legalább annyira, mint neked és jó a másiknak, akivel üzletet kötsz, mert különben egyszer megkötötted vele az alkut, de többször nem fogod… Ez nagy igazság! Ha én tisztességesen viselkedek, az jó nekem is, meg a másiknak is.

A saját lelkemnek jobb, mert nem kell azt keresgélnem, hogy ki fog megint hátba szúrni, honnan fognak támadni.

Ha normálisan viselkedik az ember a másikkal, akkor ez a fajta gondolat, hogy félnem kell a másiktól, hogy engem hol fognak átverni, az nem lesz. Tegyél azt a másikkal, amit magadnak is elfogadnál! A Bibliában is ezt olvassuk, még ha nem is szó szerint, de értelmében igen. Ha ugyanúgy viselkedünk a másikkal, ahogy mi is elvárjuk, akkor nagy baj nem lesz az üzletben. Ez szerintem így jó. Lehet, hogy nem ettől lesz milliárdos az ember, vagy a mostani értelemben vett ilyen-olyan újgazdag, de legalább a lelkiismerete nyugodt.

Azért is gondolom, hogy így működik Mátrai Zoltánnál, mert hogy több díj alapítója, és ezek mögött a díjak mögött komoly üzleti partnerek állnak, akik évek óta stabil partneri bázist jelentenek…

Tíz évvel ezelőtt volt Az Év Agrárembere kitüntető díj első kiírása, és volt olyan partnerünk, akinek évtizedes támogatást köszönhettünk meg a jubileumi gálán. Fontosnak érezzük mi is és a támogatóink is, hogy azokat az embereket díjazzuk, akik élik a csendes életüket, dolgoznak szép eredménnyel és ezáltal lesznek társadalmi példaképpé. Ahhoz, hogy méltó keresést tudjunk csinálni, méltó zsűrivel dolgozzunk, hogy a Magyarország Legszebb Birtoka díj esetében méltó birtokbejárás legyen, ahhoz támogatók kellenek. Méltó, a hazai agrárvilágban igazán neves támogatók. Az volt a szerencsénk, hogy mindjárt az elején találtunk ilyeneket, és ha részben változik is a támogatói kör, az azért általánosságban elmondható, hogy a mellettünk álló neves márkák is megadják a rangját ezeknek az eseményeknek.

Fotó: Jaksity Iván

Gondolta volna, hogy egyszer tíz éves jubileumát éli meg a kitüntető díjuk?

Reméltem, és a reményem beigazolódott… Most volt tízéves Az Év Agrárembere kitüntető díj, és ennek alkalmából a korábbiaknál is nagyobb rendezvényt hoztunk tető alá. Az eddigi győzteseinkkel pódium beszélgetések zajlottak, aztán jött a gálaest, és kihirdettük a tizedik győztest. Nagyon büszke vagyok mind a tíz győztesünkre. A Magyarország Legszebb Birtoka díjunk nyolc éves lesz az idén, lassan ott is jubilálunk… Nagyon látványos díj, ahol bemutatjuk a szép birtokokat. Meggyőződésem, hogy az embereknek fogalmuk nincs, hogy amit esznek, az honnan származik, hogy jön az egész létre. Ráadásul mostanában nagy dilemma, hogy a mezőgazdasági termelésben sokan egymásnak akarják ugrasztani különböző formációkat.

A mezőgazdaság nagyüzemi, árutermelő termelés. Annak az a feladata, hogy sokat termeljen, hogy sok embert tudjon élelmezni, és ez egy globális feladat.

Lehet vitatkozni, hogy minek sokat termelni, nem akarok ebbe belemenni, kilenc milliárd embert nem lehet kevés terménnyel ellátni, abból nem lesz semmi. Amit mi ezen a száz hektár földünkön folytatunk, az is nagyüzemi árutermelés, csak kicsi területen, de nagyüzemi módszerekkel. Vannak a kisüzemi gazdálkodások, a különböző kosárközösségek, stb., inkább önellátó vagy majdnem önellátó gazdálkodások. Azt látom, hogy sok helyen próbálnak minket összeugrasztani. A minket azért mondom, mert a mi gazdálkodásunk, a Mutschler Farmon, az elsősorban nagyüzemi gazdálkodás. De ha elkezdünk burgonyát, sárgarépát, hagymát termeszteni saját kis csapatunknak, az már egy kis üzemi, vagy rövid ellátási lánc. Imádom ezt a fogalmat, mert nincs annál jobb dolog, hogy rövid ellátási láncban termel az ember! Sokkal fenntarthatóbb, nem kell annyi üzemanyagot használni, csomagolást messzire vinni. Csak ezt a kettőt nem lehet egymásnak feszíteni. Nem lehet az, hogy a rövid ellátási lánc és a nagyüzemi gazdálkodás egymás ellensége, hanem sokkal inkább egymás kiegészítő dolgai. Ezekben a díjakban, a Magyarország Legszebb Birtoka díjban is igyekszünk a kisebb termelőket is bemutatni, pont azért, hogy látszódjon, van ilyen is és olyan is. Van nagyobb árutermelő, kisebb önellátó, kisebb környéket ellátó gazdálkodás. Mindkettőt nagyon fontosnak tartom, és nagyon szeretném, ha ez nem egymásnak feszülő két fajta mezőgazdasági művelési módszer lenne, hanem ezek egymás mellett bőven elférnek.

Az egység megteremtésének alapelvével építünk most egy olyan agrár klubot, ahová a legjobbak fognak tartozni, akik a győzteseink, akik a zsűri tagjaink, akik a támogatóink, pont azért, hogy olyan személyes kapcsolati hálót tudjunk kialakítani, ami szerintem a mostani üzletnek az egyik legfontosabb alappillére.

A mezőgazdaság kicsi piac, ismerjük egymást. Az igazi jó dolog, az a személyes kapcsolat. És ezt ezekkel a díjakkal, programokkal, amiket szervezünk, erősíteni tudjuk.

A legismertebbeken kívül van több díj is, ami az Agrotrend Csoport nevéhez kötődik, ezek még nem tízévesek, de ami késik, nem múlik…

Nagyon sokat foglalkozunk a marketinggel, hogy mitől lesz jó egy-egy termék marketingje. Nagyon sokat autózom, egy hónapban hat-hétezer kilométert, és amikor az ember autózik, akkor van ideje gondolkodni, másokkal beszélgetni, tervezni. Akkor jönnek ezek az ötletek. Jön, hogy hogyan csináljuk másképp. Sokat beszélgetünk együtt, kollégákkal, győzteseinkkel, csomó okos gondolat van, úgy hívjuk ezt, hogy kollektív bölcsesség. Ha már elindult két-három éve, akkor nagyon jól tudunk fejleszteni a többiekkel együtt. Már nagyon régóta terveztük, hogy Agrármarketing-díjat írunk ki. A marketing egy nagy téma. Szerintem a művelői közül nagy részüknek fogalmuk sincs, hogy pontosan mi is az…

Más dolog marketing asszisztensnek lenni, és más dolog marketinget elejétől a végéig művelni, az is egy szakma. Épp ezért tartottuk fontosnak, hogy ott is megmutassuk a legjobbakat. De ilyen projektünk az Agrofotó is, ahol a képek beszélnek a mezőgazdaság szépségéről. Vagy éppen ez a magazin, ahol személyeket és vállalkozásokat mutatunk be. És akkor még nem ejtettem szót a Nemzet Gazdásza elismerésről… Miért csak a színészekből vagy sportolókból lehet Nemzet Színésze vagy Nemzet Sportolója? Meggyőződésem, hogy az egyik legfontosabb nemzetgazdasági ágazat a mezőgazdaság, miért ne lehetne Nemzet Gazdásza? Lett is, hárman vannak, nagyon büszke vagyok rájuk, és már van egy-két jelöltem a következőkre is természetesen.

Meghatározó élmény volt elmenni Felvidékre, ahol az ottani Nemzet Gazdásza meghívott minket egy eseményre, ahol őt ünnepeltük. Egy Hanva nevű kis településen, szó szerint a falu, de még inkább a környék apraja-nagyja büszke volt rá, hogy egy ilyen díj került az elcsatolt területre. Ezek nagyon csodálatos dolgok, és az ember életét melegen tartja. Ennek örül az ember. Ezek a pillanatok töltenek fel és ilyenkor mindig azt erősítik bennem, hogy mégsem hiába csináljuk.

Juhász Zsolt

A cikk az Agrármanager Magazin 2024. májusi, lapozható számában olvasható

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés