Fenntarthatóság

Örökre eltűnhet a Nagy-Korallzátony Ausztráliában

Létrehozva:

|

Visszafordíthatatlanok lehetnek a klímaváltozás a Nagy-korallzátonyra gyakorolt hatásai az elkövetkező évtizedekben – derült ki egy, az ausztrál kormány által kiadott jelentésből csütörtökön.

Az Ausztrál Tudományos Akadémia (AAS) által közzétett jelentés különböző emissziós lehetőségek alapján vizsgálta a zátony lehetséges kilátásait, írja az Origo.

A JELENTÉS SZERINT 2050-RE A VILÁG LEGNAGYOBB KORALLZÁTONYÁNAK KÁROSODÁSA HELYREHOZHATATLAN VÁLHAT, FÜGGETLENÜL ATTÓL, HOGY A GLOBÁLIS SZÉN-DIOXID-KIBOCSÁTÁS STABILIZÁLÓDIK-E.

Fotó: AFP/Stringer

A jelentés a szövetségi éghajlatváltozási, energiaügyi, környezeti és vízügyi minisztérium kérésére készült, amely megbízta az AAS-t, hogy szervezzen meg három szakértői kerekasztal-beszélgetést a zátonyra gyakorolt éghajlati hatásokról, a közbelépések lehetőségeiről, valamint a zátony jövőjéről. A jelentéshez több mint 80 vezető szakértő járult hozzá.  A jelentés arra is rámutat, hogy

KÖZÉPTÁVON VAN LEHETŐSÉG A ZÁTONY ÁLLAPOTROMLÁSÁNAK LASSÍTÁSÁRA,

ehhez azonban Ausztráliának azonnali lépéseket kell tennie. A jelentés számos ajánlást tesz annak érdekében, hogy a zátony helyzetén javítsanak, beleértve a jelenlegi rendszer átfogó felülvizsgálatát, az őslakosok földgazdálkodással kapcsolatos ismereteinek további hasznosítását, valamint a zátonyról gyűjtött ökológiai adatok szabványosítását és központosítását.

agrotrend.hu / Origo

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook