Hírek

Elfogták a svájci farkast kilövő vadászokat

Az elkövetőket természetkárosításon kívül más bűncselekményekkel is gyanúsítja a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI).

Nagy felháborodást keltett annak a farkasnak a története, amely hazánkban pusztult el. Az M237-es jeladóval ellátott, fokozottan védett állat vándorlását sokan követték, hiszen a rajta lévő nyomkövető eszköz folyamatosan jelezte, a farkas éppen merre jár, vajon hol talál új családra.

A NYOMKÖVETŐ AZONBAN 2023. ÁPRILIS ELEJÉN ELHALLGATOTT, ÉS NAGYON RÖVID IDŐN BELÜL FELVETŐDÖTT, HOGY AZ ÚTON LÉVŐ FARKAS ELPUSZTULHATOTT.

Sorsának tisztázása érdekében az Aggteleki Nemzeti Park jelzése alapján – mivel feltehető volt, hogy pusztulását emberi beavatkozás okozta – a KR NNI Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztály Környezeti Bűnözés Elleni Alosztálya 2023. április 8-án nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen természetkárosítás bűntett elkövetése miatt – közölte a rendőrség a police.hu oldalon.

Fotó: pixabay.com

Ezt követően kezdődött el a nyomozás. Az események alapos rekonstruálása érdekében megtörtént a svájci hatóságokkal a kapcsolatfelvétel, ugyanúgy, ahogy a különböző társhatóságok büntetőeljárásba való bevonása is. Az eljárásnál beszerzett adatok alapján a nyomozók megállapították, hogy a gyanú szerint a védett farkast 2023. április 1-jén Hidasnémeti külterületén pusztították el egy vadászó társaság tagjai, akik között hivatásos vadász is megtalálható volt.

AZ ÁLLAT ELEJTÉSÉT KÖVETŐEN A TETEMRŐL A JELADÓT LEVÁGTÁK, ÉS A HERNÁD FOLYÓBA DOBTÁK, MELYET A NYOMOZÓK BÚVÁROK SEGÍTSÉGÉVEL MEGTALÁLTÁK.

A nyomozás arra is rámutatott, hogy a társaság tagjai tisztában voltak azzal is, hogy védett ragadozóról van szó. Az elpusztult állat hollétéről egyelőre nincs információja a hatóságnak.

A két szabolcsi férfit a KR NNI 2023. augusztus 2-án hajnalban fogta el, és az egyikük elfogásához a Terrorelhárítási Központ munkatársainak segítségét kérte, mivel engedéllyel tartott lőfegyverrel rendelkezett.

A két férfit természetkárosítás, lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaéléssel és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsították meg a nyomozók, majd a kihallgatásokat követően bűnügyi őrizetbe vették őket, és kezdeményezték letartóztatásukat.

agrotrend.hu / Index

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés