Gazdálkodás
Ezért szorulunk import burgonyára idehaza
A piacon sok import burgonyával találkozunk, mivel olyan szintre csökkent le a hazai termesztés, hogy nem vagyunk már önellátók, ezért negyven százalékban most már import burgonyát vagyunk kénytelenek fogyasztani, mert nincs hazai. A szakember szerint sikerült olyan környezetet teremteni az országban, hogy egyre kevésbé éri meg étkezési burgonyát termeszteni, amelyben egyre nagyobb kockázata van az éghajlat változásnak is.
Nem történt meg a fajtaváltás az elmúlt évtizedek alatt – ezért is nehezebb ma burgonyatermesztéssel foglalkozni, az éghajlatváltozás csak másodlagos szempont, de nem elhanyagolható akkor, amikor az import burgonya hazai térnyeréséről beszélünk. Többségében még mindig – kétharmad arányban – külföldi vírus fogékony fajtákat termesztenek a termelők, amelyek egy, de maximum kétszeri visszaültetést bírnak ki a hazai viszonyok között anélkül, hogy a termésük jelentősen ne csökkenne le mennyiségben és minőségben is. Ezért, ha egy vírus fogékony, beteg növénynek adjuk oda a drága műtrágyát, az öntözővizet és növényvédőszert, akkor az önköltség magas lesz. Ebben az esetben nincs miből, az úgynevezett bővített újratermelést megvalósítani – írják a Növényvédőszer.hu-n.
A Keszthelyi Burgonyakutatási Központ vezetője, Polgár Zsolt az okokat azzal magyarázza, hogy a termelők nem ruháztak be és nem modernizálták a termesztéstechnológiát sem szántóföldi gépesítésben, sem öntözéstechnológiában, s még inkább nem tárolókapacitásban. A termelők többsége nem rendelkezik korszerű hűtőtárolóval, ezért kénytelen a piacot elárasztani a betakarítást követő néhány hónapon belül, majd emiatt megszabadulni a burgonyától alacsony áron.
Szemre vételezéssel gyönyörűek az import burgonyák, viszont beltartalmi értékben és belső értékmérő tulajdonságban sokszor rosszabbak, s ezzel a háziasszony otthon szembesül akkor, amikor felhasználná. Ezért van szükség a tudatosabb vásárlásra, mert a hazai fajták mindenhol megtalálhatók.
Ez is érdekelheti a témával kapcsolatban: https://novenyvedoszer.hu/gazdaportal/mar-nem-vagyunk-onellatoak-burgonyabol
Idén jelentősen, mintegy hetvenszázalékkal csökkent a burgonyaexportunk, sőt jelentős importra szorulunk. Az okok összetettek, így például a megváltozott környezeti és gazdasági helyzet, ami miattegyre kevesebb a burgonyatermesztő Magyarországon. Akik mégis nagy arányban termelnek, ők sem tudják felvenni a versenyt a külföldi partnerekkel. Az intézetnek tizennégy államilag elismert fajtája van, de ebből ötöt szaporítunk. A kutatási központ mindent megtesz azért, hogy a vásárlók tudatosak legyenek, de ők elsősorban a minőséget és az árat veszik figyelembe, mert szemre válogatnak – hogy legyen szép az áru -, s csak utólag nézik meg, hogy honnan is érkezett. Polgár Zsolt azt mondja: aki tudatos, az megnézi, hogy ki és hol termesztette, de ez csak harmadlagos szempont.
agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu – Kommunikáció