Keresés
Close this search box.

Innováció

Új lendület: fejlesztési lehetőségek a mezőgazdaságban

A kedvezőtlenebb gazdasági körülmények ellenére az agrár színtéren továbbra is mutatkozik az igény eszköz-, illetve telephelyfejlesztési beruházásokra. Jóllehet az elmúlt évek támogatási rendszere kevesebb mozgásteret biztosított, az építési beruházásokban és egyéb fejlesztésekben gondolkodóknak érdemes figyelemmel kísérni az új trendeket, amelyek hosszú távon költséghatékonyabb megoldásokat hozhatnak.

Az elmúlt évek merőben új tendenciái és kedvezőtlen folyamatai, újfajta gondolkodásmódra késztették a piac szereplőit szinte minden iparágban. A fejlesztésre való hajlandóság és a körforgásos elvek mentén történő tervezés egyre stabilabban mutatja hatékonyságát a problémák hosszú távú kezelésében. A telephelyfejlesztéssel kapcsolatos építési beruházások általánosan fontos elemei a vállalati növekedésnek és fejlődésnek: a területen az acélcsarnokoknak évről-évre nagyobb a népszerűsége.

Annak ellenére, hogy e célú, jelentősebb fejlesztési támogatások az elmúlt években volt voltak elérhetők, a gazdaság egyes szegmenseinél – jóllehet, hogy a helyzethez való alkalmazkodás miatt is – megkezdődött egy újfajta átrendeződés. Sokan látják a helyzet megoldását a fejlesztésekben, az erőforrás-tudatos és költséghatékonyabb lehetőségek alkalmazásában.

Új irány a mezőgazdaságban: a körforgásos gazdálkodás

Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a kulcs a hosszútávon is működőképes termeléshez a fenntartható, költséghatékony és időtálló megoldásokban rejlik. Ehhez azonban sok esetben szükséges a vállalati irányelvek megreformálása, illetve bizonyos folyamatok átalakítása. A körforgásos gazdasági elvek szerinti berendezkedés ezekhez nyújt hasznos eszközöket. De mit is jelent ez pontosan?

A körkörös gazdaság tulajdonképpen a vállalkozások mindennemű tevékenységének fenntartható, környezettudatos megközelítését jelenti, így nem csak a saját termelési folyamatok tartoznak ide, de az eszközbeszerzés, azok élettartama és az esetleges szállítmányozás menete is. Nem utolsó sorban a telephelyek kialakításának, fejlesztésének jellege. Ebből a szempontból pedig az acélcsarnokok előnye nem elvitatható.

Látható acélcsarnok előnyök

A mezőgazdasági vállalkozások, gazdaságok egyik fontos közös jellemzője a nagy térigény. Legyen szó állattartó telepről vagy terménytárolásról, feldolgozásról, munkagépek elhelyezéséről. Sok esetben több funkció egyazon tető alatt történő elhelyezése is szükséges. Ilyenkor érdemes olyan épületmegoldásban gondolkozni, amivel mindez gördülékenyen, felesleges szervezési feladatok nélkül megvalósítható, tehát idő-, ugyanakkor költséghatékonyabb. A Magyarországon is jelen lévő Frisomat acélszerkezetei maguk is körkörös elvek mentén készülnek a tervezéstől az utolsó csavar meghúzásáig, ugyanakkor rozsdamentes elemeik kiemelkedően időtállóak. A kiegészítő opcióknak köszönhetően nem csak a külső megjelenés szabható saját elképzelésre, de belsőleg is problémamentesen szerelhető fel munkaeszközökkel, szellőztetőkkel, XXL méretű ajtónyílásokkal, de igény szerint hőszigetelhető, bővíthető, költöztethető is.

Láthatatlan acélcsarnok előnyök

A Belgiumban gyártott Frisomat acélcsarnokok azonban további előnyöket is kínálnak, szintén a fenntarthatóságot támogató, noha láthatatlan formában. Raport László, a magyarországi leányvállalat igazgatója a következőképp foglalta össze a „rejtett” előnyöket:

Acélcsarnokainkat itató-, villamossági-, és szellőztető berendezések terheléséhez igazítjuk, 2022 utolsó hónapjai óta pedig minden tetőszerkezetünket az átlag napelem panelek négyzetméteres terhelésére optimalizáljuk. Igénytől és felhasználástól függően van lehetőség antikondenzációs bevonatra is a szerkezeteken, mely hatékony segítség a páralecsapódások ellen a víz megfelelő elvezetésével.”

Napjainkra tisztán láthatóvá vált, hogy beruházási szándék és bizonyos volumenű fejlesztések nélkül nem lesz elképzelhető akkora mértékű termelés, ami egy-egy vállalkozás hosszútávú érvényesülésének alapfeltétele – ha pedig megszületett az elképzelés, úgy elsőként érdemes magát a telephelyet és tevékenységünk épületigényét megvizsgálni.

A Frisomat acélszerkezetek készítéséről és mezőgazdasági felhasználási módjairól IDE KATTINTVA található bővebb információ.

(X)

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés