Keresés
Close this search box.

Gépesítés

Technika

Őszi vetés felkészült vetőgéppel – ne bízza a véletlenre!

A nyári betakarítási szezon lassan az ország egész területén a végéhez közeledik, így elérkezett az idő, hogy felkészüljünk az őszi káposztarepce, illetve az őszi kalászosok vetésére.

A lehető legjobb minőségű vetés elvégzéséhez szükséges a gép felkészítése, beállítása, valamint a megfelelő gépüzemeltetés. Egy olyan műveletről beszélünk, melynek esetleges hibáit a későbbiekben gépi beavatkozással helyrehozni nem lesz lehetőségünk. Ezt szem előtt tartva kell elvégezni a felkészülést.

Első lépés a gépek elő- és felkészítése. Mindig a kezelési utasítás szerint járjunk el, fontos, hogy a gépkezelők alaposan megismerjék tartalmát, és aszerint járjanak el.

Traktorok esetében ügyelnünk kell a megfelelő pótsúlyozásra, gumiabroncsnyomás-beállításra, valamint a pontos csatlakoztatásra.

Vetőgépeknél ellenőrizni kell a kopó alkatrészek állapotát, magadagoló szerkezet épségét, hidraulikus részegységeket, szükség esetén vagy amennyiben nagy mértékű kopást tapasztalunk, cseréljük az alkatrészeket. Lehetőség szerint használjunk mindig eredeti alkatrészeket.

A mai modern pneumatikus gabonavető gépek sok esetben hidraulikus meghajtással rendelkeznek. Hidromotorok esetében szabad visszafolyó ág kiépítése minden esetben szükséges, ebben az ágban az ellennyomás nem haladhatja meg az 1,5 bar-t, ellenkező esetben károsodhatnak a részegységek.

A mechanikai összekapcsolást követően következik az elektromos rendszerek illesztése. Az intelligens gépek esetében ISOBUS-on történik a vetőgép kommunikációja az erőgéppel. Ez esetben nincs szükség külön monitorra a munkagéphez, minden műveletet, beállítást a traktor monitorjáról tudunk kezelni, ami számos előnyt hordoz magában. Például nem kell gondot fordítanunk a sebességjel-kalibrációra, mivel a traktor GPS rendszerével fog a vetőgép kalkulálni, így kiküszöbölve az esetleges csúszásokból származó eltéréseket. A vetés megkezdése előtt be kell állítanunk a a kijelzőn a vetendő növényt, majd el kell végezni a leforgatási próbát a monitor utasításai alapján lépésről lépésre.

Ezt követően áttérhetünk a gépek fizikai konfigurációjára. Ügyelnünk kell rá, hogy más-más módon kell eljárni apró és normál méretű magnál.

Az alábbi beállításokat kell elvégeznünk:

 • ventilátorfordulat
 • vetési mélység
 • talajnyomás
 • magtakaró, magnyomó kerék

A fenti tételek mellett számos intelligens megoldás állhat a rendelkezésünkre. Amennyiben rendelkezünk pontos törzsadatbázissal, ami tartalmazza a táblahatárokat, nyomvonalakat megfelelő nevezéktannal, abban az esetben még nyomjelzőre sincs szükségünk. A vetés megkezdésétől automata kormányzással és szakaszvezérléssel tudunk dolgozni, aminek köszönhetően időt, üzemanyagot takaríthatunk meg.

John Deere traktorok esetében a MyJohnDeere rendszeren keresztül van lehetőségünk adatok küldésére és fogadására, valamint a távoli kijelzőelérés is segítséget nyújthat a vetési szezonban.

KITE Zrt. különböző szolgáltatásokat kínál partnereinek a legmagasabb vetési minőség elérése érdekében:

 • Differenciált vetési előírás tervezése
 • Szezon előtti gépkezelői oktatás
 • Törzsadatbázis kialakítása
 • Szezon előtti traktor-munkagép kapcsolat kialakítása
 • Dokumentációs oktatás és beállítás
 • Telefonos segítségnyújtás
 • Szezon közbeni gép-munkagép beállítás

 

Czenki József,
precíziós gépüzemeltetési vezető szaktanácsadó


(X)

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés