Keresés
Close this search box.

Agrárportrék

Támba Miklós Az Év Agrárembere és Az Év Ökológiai Gazdálkodója 2021-ben

Életét születésétől kezdve egy nyírségi faluban, Napkoron töltötte és egyetlen munkahelyen dolgozott: a napkori erdőkben. A Napkori Kossuth MgTsz faipari és erdészeti főágazat vezetőjeként érte a rendszerváltás. 1992. július 21. napján, 85 taggal együtt megalapította a Napkori Erdőgazdák Szövetkezetét, azzal a céllal, hogy a volt Mgtsz.

által kezelt erdőterület kezelői jogát megszerezve, a földrendezést követően a falu erdeiben közösen gazdálkodhassanak. A szövetkezet megalakulásával új utat nyitott Napkor község életében, megteremtve a magán erdő- és vadgazdálkodás alapjait. Néhány hónap leforgása alatt már több mint 600 tagot számláltak. A Szövetkezet 2006-ban átalakult részvénytársasággá, amelynek többségi tulajdonosa a családja, jómaga a 1992-es megalakulása óta látja el vezetői feladatait, jelenleg mint a Zrt. vezérigazgatója. Csaknem ezer hektáron folytat erdőgazdálkodási tevékenységet, és mintegy 15 ezer hektáron végez erdészeti szaktanácsadói munkát magán-erdőgazdálkodóknak. 2000-ben az országban elsőként vezette be a magánerdő-gazdálkodásban az erdészeti szakirányítást.

Az ERTI-vel közösen, több évtizedes kutatás-fejlesztés eredményeként 5 kiemelkedően jó tulajdonságokkal rendelkező akác fajtát állított elő. Az energetikai célú növénytermesztés terén az országban egyedülállóan általa létesült egy akác plantázs, dr. Kapusi Imre akáckutató irányítása mellett. Az erdőgazdálkodás mellett a vadgazdálkodás is fontos része tevékenységüknek. 1997-től van vadászati jogosultságuk, 2017 óta már 12.500 hektáron folytatnak vadgazdálkodást. A földtulajdonosok szinte 100%-a támogatta a vadászati joguk fenntartását és az új terület megszerzését. 1998-ban került átadásra – Európa egyik legmodernebbjeként – 500 ha-os, majd 2003-ban 350 ha-os vadaskertjük. A zárt téri nagyvadtartás mellett, apróvad (fácán és tőkés réce) zárt téri intenzív nevelésével is foglalkozik. 2019-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült.

A tevékenységi körükhöz szorosan kapcsolódva, családi vállalkozásuk, a Támba Családi Holding létrehozta a Nativus Vadhúsfeldolgozó Üzemet, amely 2020 szeptemberében kezdte meg működését. Az üzemben előállítanak friss és fagyasztott vad-tőkehúst, tisztított fácánt és vadkacsát, prémium kategóriás sonkaféléket, füstölt szalámit, kolbászt, érlelt vadhúsokat, valamint szuvidált termékeket. Üzemük 2020-ban elnyerte a Portfolio Agrárdíjak rendezvényén az év agrárberuházása díjat. A 2021-es vadászati világkiállítás keretein belül megrendezett 80. OMÉK élelmiszeripari nagydíját nyerte el a szuvidált dámszarvas comb, újfehértói fürtös meggy és erdei gomba mártással termékünk.

TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS

Tevékenységükkel mindig igyekszik a közjót szolgálni: hosszú évek óta vendégül látja határon túlról érkezett, hátrányos helyzetű és állami gondozott gyermekeket. A Zrt. tulajdonában lévő, 2005-ben az ország első magán Erdészeti Erdei Iskolájaként átadott Harangodi Erdészeti Erdei Iskola: környezeti, erdészeti és vadászati oktatóközpontként kiemelkedő szerepet tölt be a térség felnövekvő ifjúságának környezettudatos nevelésében. Magyarországi minősített erdészeti erdei iskolánk a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Értéktárba is felkerült. Évente közel 1000 diákot fogadnak heti turnusokban. A Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumával együttműködve kialakított programjai során a gyerekek alaposabban is megismerkedhetnek a természettel, az erdővel, az erdőben élő állatokkal. Kiemelt feladatnak tekinti az erdész és vadász munkájának a megismertetését, a fenntartható gazdálkodásban való nélkülözhetetlen szerepét. A környezettudatos viselkedésre való nevelésre is nagy hangsúlyt fektet.

agrotrend.hu
Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés