Keresés
Close this search box.

Nem publikált

Peitler Szilárd

 

Meghatónak és nagy elismerésnek tartja Peitler Szilárd, hogy őt választották 2021-ben az Év Agárembere verseny keretében a Jövő Agrárszakembere kategória győztesének. „Ez a díj azt üzeni számomra, megbecsülik a munkámat, ami nagy motivációt jelent a folytatásra nézve” – mondta a szakember.

Peitler Szilárd Balatonboglár környékén gazdálkodik, végzettségét tekintve vadgazdamérnök. Családi gazdaság fő profilja a szőlőtermesztés, de ezen kívül szántóföldi növénytermesztéssel, valamint haltenyésztéssel is foglalkoznak.

Mára közel 650 hektárra növelték a területet, melyen belül közel 200 hektáron folytatnak szőlőtermesztét, 90 hektárnyi a halgazdaság, emellett 340 hektáron szántóföldi növénytermesztést végeznek.

A szőlőterületek a Balatonboglári Borvidéken találhatóak. Peitler Szilárd folyamatosan újítja meg a szőlőültetvényét, jelenleg 70-80 hektárt újít meg. A terület bővítését is fontosnak tartja a szakember, az előző években mintegy 80 hektárnyi területet vásárolt kisebb parcellákból.

„A földterület bővítése mellett fontosnak tartom a fejlesztéseket is. Sikeresen végrehajtottunk egy közel egymilliárdos gépberuházást, melynek keretében többek között precíziós gazdálkodáshoz szükséges eszközöket és 2 szüretelő kombájnt is beszereztünk” – mondta Peitler Szilárd.

„Tervben van a telephely korszerűsítése és egy feldolgozó üzem építése is” – tette hozzá.

A Somogyvár, Somogyvámos, Buzsák és Lengyeltóti térségében található szántóföldeken főként búzát, kukoricát, napraforgót, repcét, szóját termesztenek.

„Bár kiváló búza és kukorica termett tavaly, nagy nehézségekbe került értékesíteni a gabonákat, jellemzően nulla haszonnal vagy kisebb veszteséggel sikerül eladni” – árulta el Peitler Szilárd.

A szakember úgy látja, ha az idén is maradnak az alacsony felvásárlási árak, bajba kerülhetnek a gazdák.

„Ha továbbra is beáramlik az országba az ukrán gabona, nem fogja megérni a gazdáknak termelni” – állította.

Bár a halászati ágazat jobban teljesít, Peitler Szilárd szerint a hazai gazdálkodóknak a 2024-es év is nehéz lesz.

„Jelenleg nem látható, mitől változna pozitívan a helyzet. Amennyiben a következő 1-2 év nem hoz érdemi javulást a gazdasági környezetben, nem lesz érdemes vetni a szántóföldeken. Megoldás lehet földeket szőlővel, gyümölcsössel betelepíteni.” – Peitler Szilárd.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés