Keresés
Close this search box.

Nem publikált

Kovács Herman: Jelentős az állattenyésztők és a növénytermesztők egymásra utaltsága

Szöveg jóváhagyva – FOTÓ kell még

Nagy meglepetés volt Kovács Herman számára, hogy jelölték 2019-ben az Év Agrárembere díjra, melynek nyertese lett az Év Állattenyésztő kategóriában.

„Nagy elismerés számomra, hogy rám szavaztak az agrárszakemberek” – fogalmazott Kovács Herman, a NAGISZ Zrt vezérigazgatója.

„A 2019-es év nemcsak a díj elnyerése szempontjából volt különleges számomra, hanem azért is, mert ebben az évben vettem át a cégcsoport vezetését édesapámtól” – tette hozzá.

„A díj ösztönzést és lendületet adott számomra. Máig az irodámban van kiállítva” – mondta.

Kovács Herman nemcsak az Év Állattenyésztője díjjal büszkélkedhet, hiszen az előző években további kitüntetéseket is átvehetett. 2022-ben megkapta a VOSZ-tól az Év Megyei Vállalkozója díjat, majd egy évvel később az Év Vállalkozója díjat is.

 

A 16 tagvállalatból álló NAGISZ Csoport életében is számos változás történt az előző években. 2020-ban tulajdonosváltás történt, amikor az OTP Bankhoz tartozó Zöld Alap megvásárolta a vállalatot.

„A tőkeerős új tulajdonossal könnyebben tudtuk túlélni az elmúlt, nehéz gazdasági időszakot”– fogalmazott Kovács Herman.

2020- óta nagyarányú fejlesztések történtek a cégcsoportban.

„Kihasználva az elmúlt időszak pályázati lehetőségeit, egy 26 milliárd forintos beruházási csomagot valósítottunk meg, amely egyaránt érintette az élelmiszeripari-, a takarmány-, valamint az állattenyésztő ágazatainkat.” – mondta a vezérigazgató.

„A fejlesztési irányok egyértelműen a hatékonyság javítását célozzák, amit az új telepek építésénél, illetve a régebbi épületek korszerűsítésénél egyaránt szem előtt tartunk” – tette hozzá.

Bár a cégcsoport is érzi az inputárak emelkedését, illetve az inflációval is összefüggésbe hozható általánosan csökkenő élelmiszer fogyasztást, a 2023-as aggregált bevételük meghaladta a 85 milliárd forintot. Az élelmiszeripari ágazatuk dinamikus növekedést mutat, hiszen a 2018. évi 10,1 milliárdos bevétel 2023-ra 20,5 milliárd forintra emelkedett.

Az 1.300 főt foglalkoztató NAGISZ Csoport a hazai vágósertés 6%-át adja, több mint 37 millió naposcsibét és 13 ezer tonna tejet értékesítettek tavaly, a világon a 7. legnagyobbak a pulyka tenyész tojás előállításában, takarmánykeverőikben a saját állattenyésztő ágazatok ellátása mellett külső partnerek számára is jelentős volumenű premixet, koncentrátumot és késztápot gyártanak. Élelmiszeripari termékeikkel külföldi piacok meghódítását is célul tűzték.

 

Mint Kovács Herman elmondta, érzékelik az előző években kialakult negatív gazdaság körülményeket: az energiaárak 3-4, a gabonaárak 2 szeresére emelkedtek, miközben – főként a minőségi –termékeik vonatkozásában fogyasztáscsökkenést tapasztaltak.

Bár a NAGISZ Csoport az ország egyik legnagyobb állattenyésztő cégcsoportja, paradox módon még annyi saját földdel sem rendelkeznek, hogy a keletkezett trágyamennyiséget biztonsággal el tudják helyezni, az állataiknak szükséges takarmány alapanyag megtermeléséről már nem is beszélve.

Kovács Herman ezért is fontosnak tartja a szántóföldi növénytermesztőkkel való szoros, kölcsönösen előnyös együttműködést.

„Az állattenyésztő és a növénytermesztő kis- és nagy gazdaságoknak kéz a kézben, együtt kell tudnia dolgozni, hiszen nagy az egymásra utaltság” – fogalmazott.

„Az elmúlt időszakban kialakult gabonapiaci helyzetben kölcsönösen felértékelődik az 50-100 kilométeres távolságban dolgozó állattenyésztő és növénytermesztő gazdák szoros együttműködése. Cégünk több mint 100 termelővel alakított ki jól működő,  hosszú távú stratégiai kapcsolatot az elmúlt években” – tette hozzá Kovács Herman.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés