Keresés
Close this search box.

Nem publikált

Fontos, hogy a technológiai fejlesztéseket az erődgazdálkodásba is behozzuk

JAVÍTVA

Kiemelkedő érzésként élte át Répászky Miklós, az MG Erdő Kft ügyvezetője, amikor 2015-ben őt választották meg az Év Erdőgazdálkodójának. „Ez a szakmai kitüntetés inspirációt jelentett számomra, hogy tovább folytassam a munkámat” – fogalmazott.

Répászky Miklós, erdész több mint 4300 hektár magánerdő szakirányítását végzi erdőmérnök unokájával: Szolnok, Borsod, Heves, Nógrád, Pest, Veszprém, Zala, és Békés vármegyékben.

Mint magánerdész, magán erdőgazdálkodó 1992 novembere óta dolgozik.

Munkája rendkívül változatosságát mutatja, hogy síkvidéki erdőtelepítések és hegyvidéki természetes erdőfelújítások egyaránt szerepelnek a repertoárjában, de közreműködnek az erdőgazdálkodók erdészeti munkáihoz vállalkozók biztosításában, a kitermelt faanyagok értékesítésének szervezésében és lebonyolításában is.

A ma 86 éves Répászky Miklós, aki ma is aktívan dolgozik, főleg az Alföld fátlan térségét több mint 3200 hektár új erdő létrehozásával gyarapította. Az uniós támogatások felhasználásával pedig további 1040 hektár új erdő telepítésében vett részt. Emellett sok település önkormányzatát segítette a parkosítás, a fásítás tervezésével és szakirányításával.

Évtizedes szaktudásával segíti megfelelni a kisebb erdőgazdálkodókat a növekvő bürokratikus adatszolgáltatás és egyéb ügyviteli munka elkészítésében, elvárásoknak megfelelésében. Illetve erdőgazdálkodást érintő adó és jogi tanácsokkal is segíti az erdőtulajdonosokat. Változatlanul részt vesz, az Agrárkamara munkájában, Országos és Vármegyei küldött, az Országos Erdészeti és Vadászati Osztály tagja.

Répászky Miklós 2016-ban bevonta a cég vezetésébe unokáját, Mészáros Gergelyt, aki azóta megkapta a többségi tulajdonosi részt is. A cég ügyvezetését máig közösen végzik.

Ahogy Mészáros Gergely elmondta, 4300 hektárnyi magántulajdonú erdőkben végeznek szaktanácsadást, több mint 210 hektáron saját erdőgazdálkodást is végeznek.

Bár rég óta jól működő, tartós kapcsolatunk van a megbízóinkkal, hiszen hosszú távú partneri együttműködésben dolgoznak, mégis hatványozottabban érzik az elmúlt években kialakult kedvezőtlen gazdasági környezetet.

„Az előző 5 év során 4-5 szörösére emelkedett a munkabérek költsége, a dízelolaj ára is jóval magasabb, ezeket a többlet költségeket azonban nem tudjuk érvényesíteni az árainkban” – mondta el Mészáros Gergely.

„Az energiaárak megugrása idején nagyobb volt a kereslet a tűzifa iránt, a 2,5 évre elegendő tűzifánkat 1 hónap alatt elkapkodták az emberek” – emlékezett vissza. „Azóta azonban jelentősen csökkent a kereslet, 2023-ban ennek csupán a töredékét tudták eladni” – tette hozzá.

A szakember érzi, a magán erdő tulajdonosok is egyre nehezebben élnek meg, egyre nagyobb csúszással tudják csak kifizetni a szaktanácsadás díját.

„A likviditási nehézséget az is mutatja, hogy egyre nagyobb nehézséget jelent számukra az erdőfelújítási biztosíték kifizetése, illetve az óriásira nőtt adminisztrációs feladatok ellátása” – mondta Mészáros Gergely.

A szakember keresi a megoldást a kialakult gazdasági kihívásokra. Bár teljes eszközparkkal rendelkeznek, szeretnék folyamatosan lecserélni a gépeiket. A fejlesztések irányát az automatizálás irányában határozzák meg, hogy minél inkább kiváltható legyen az élőmunka.

„Fontosnak tartjuk, hogy az elmúlt 20-30 év technológiai fejlesztését az erdőgazdálkodásba is behozzuk, ezért új szolgáltatást kívánunk bevezetni. Olyan drónokat fogunk vásárolni, mely segítségével az erdészetekben és a precíziós gazdálkodásokban is javíthatjuk az adatgyűjtések és a felmérések hatékonyságát, ami a kis és a közepes vállalkozások számára is előnyös lehet” – mondta Mészáros Gergely.

agrotrend.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés