Keresés
Close this search box.

Piac

Lesz még 500 forint a benzin?

A benzin árának változása nagyon fontos tényező lehet nemcsak az autósok személyes életében, de a gazdaság egészére nézve is. Sokban képes befolyásolni például az infláció alakulását akár közvetlenül, akár egyéb termékek árába beépülve. Ezen kívül a gazdasági folyamatok alapja is sokszor az üzemanyag. Így érdemes áttekinteni, hogy mi kellene ahhoz, hogy esetleg jóval alacsonyabb ártáblákkal találkozhassunk a kutakon.

forrás: pixabay

Benzin – olaj, forint és az adók

A benzinár jó pár tényezőtől függhet, ahogyan az utóbbi években is láthattuk. Érkezhet például hatósági beavatkozás, mint amilyen a benzinárstop is volt, módosulhatnak az adószabályok. Ezek mind olyan, döntéshozói beavatkozások, amelyek lényegében bármikor jelentősen emelhetik, vagy éppen csökkenthetik a benzin árát. Jó esetben azonban ezek valamennyire mégiscsak állandó tényezők, semmiképpen sem ezek a változtatások okozzák a napi üzemanyagár-változásokat.

Sokkal inkább érdemes így figyelnünk az olaj árfolyamára, valamint a forint árfolyamára. Előbbiből a Brent típusú kőolaj mozgását a legegyszerűbben például itt követhetjük. Az olajár változása értelemszerűen alapvető tényezője a benzin árának. Az, hogy mitől függ az olajár, összetett kérdés. Mindenképpen nagy hatást tudnak gyakorolni az olajtermelő országok kartelljének (OPEC) ülései, döntései a termelés korlátozásáról. Emellett a közel-keleti konfliktusokra is figyelhetnek a piaci szereplők, de a világ kőolaj fogyasztása is jelentős tényező. Mindenesetre az olajár így is bőven 80 dollár felett áll jelenleg, több tízdolláros esés kellene ahhoz, hogy közelébe kerüljünk ezen az ágon az 500-as benzinárhoz.

Mivel az olajat jellemzően dollár ellenében szerzik be, ezért a forint-dollár árfolyam is fontos szempont a benzin árának alakulásában. Márpedig idén egyelőre nem áll túl jól a magyar fizetőeszköz szénája a dollárral szemben sem. Az előző évet még 347 körül zárta a dollárárfolyam, mostanra ez az érték 365 körül alakul. Egy kiadós forint rally is jót tenne tehát a pénztárcánknak a benzinkutakon, itt is jelentős erősödés kellene.

Az 500 körüli üzemanyagár tehát igen távol van a mögöttes tényezők nem túl pozitív alakulása miatt. Addig is érdemes lehet figyelni a kutak ártábláit, hiszen a spórolás megmaradt módja így az lehet, ha igyekszünk olyan helyen tankolni, ahol valamivel az átlagosnál olcsóbban elérhető az üzemanyag.

Agrotrend.hu/ Tőzsdefórum

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés