Keresés
Close this search box.

Piac

Kihívások a lengyel cseresznyetermelők számára

A tavaszi fagyok miatt eleve gyengébb termés mellett a nagy volumenű (esetenként fekete) import okoz gondokat a lengyel termelőknek.

Lengyelországban a cseresznye nagybani ára már a szezon kezdete óta óriási nyomás alatt áll az import tételeknek köszönhetően, hozzátéve, hogy június elején még mindig az idény korai szakaszában járunk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy lényegesen alacsonyabb az ár még a tavalyinál is, és az ötéves átlagtól is elmarad. A nagy kérdés, hogy a lengyel termelőknek a szezon hátralévő részében is ilyen árakra kell-e számítaniuk?

Forrás: fruitveb.hu

Rontja a belföldi termelők helyzetét, hogy a nagy mennyiségben érkező olcsó import egy jelentős része finoman szólva sem teljesen legális viszonyok között kerül értékesítésre. Ilyen a szerb cseresznye, amelyet Dél-Lengyelországban román importőrök árulnak az utak mellett, csomagtartóból, 5,00-6,00 PLN/kg (450-545 Ft/kg) közötti áron. Az ilyen áru később gyakran lengyel tételekként jelenik meg a kiskereskedelemben, ami drasztikusan csökkenti a belföldi termésű gyümölcs árát.

Június első hetének végén a valóban lengyel, kisebb méretű gyümölcsök nagybani ára 7,00-8,00 PLN/kg (635-724 Ft/kg) között alakult, de inkább az ártartomány felső határához közelített. A kisebb átmérőjű, lengyel Burlat 8-10 PLN/kg (725-905 Ft/kg) között alakult, ugyanakkor a kiváló minőségű, nagy szemű Burlatért a fogyasztók 16 PLN/kg (1450 Ft/kg) körüli árat sem sajnáltak kifizetni.

Az árak további alakulásába a mostani csapadékos időjárás a belföldi gyümölcs kínálatának további szűkülése révén szólhat bele, bár hozzá kell tenni, hogy az április fagyok miatt eleve nem lehetett bőséges hazai terméssel számolni. A másik tényező a tisztességtelen, illegális import beáramlásának mérséklése lehet – ezen a lengyel hatóságok nagy erőkkel dolgoznak, de az előző évek gyakorlata azt mondatja, hogy valamennyire lassítani ugyan lehet ezt a folyamatot, de megállítani nem.

agrotrend.hu / FruitVeB

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés