Keresés
Close this search box.

Piac

Fél éve folyamatosan csökken a cégek száma Magyarországon

Az Opten legfrissebb adatai szerint 2024 februárjában a működő társas vállalkozások száma 515 ezer alá csökkent. Az elmúlt hat hónapban továbbra is folytatódott a cégek számának csökkenése, februárban ez az előző hónaphoz képest 650 alatti értékben realizálódott. Ugyanakkor örömteli tény, hogy az előző év azonos időszakához viszonyítva közel 350-nel több új vállalkozás alakult, az idei év elején is jelentős növekedés figyelhető meg a cégalapítások terén.

„A cégalapítások számának emelkedése biztató jel, ugyanakkor az új cégbírósági eljárások magas aránya árnyékot vet rá, különösen a felszámolási eljárások kiemelkedő száma. A tavalyi évben több mint 20 ezer felszámolási eljárás indult, ami egyértelműen befolyásolja a cégmegszűnések számának növekedését, és véleményem szerint az év végére akár elérheti a 40 ezret is.” – mondta Alföldi Csaba, az Opten céginformációs szakértője.

Az elmúlt hét évben – kivéve a 2021-et – a január és februári hónapokban a cégszám csökkenése volt tendenciózusan megfigyelhető. Az idei év különlegessége abban rejlik, hogy közel 2 ezerrel kevesebb cég szűnt meg az előző év hasonló időszakához képest, és még a járvány előtti „boldog békeidők” szezonális csökkenésénél is enyhébb volt a visszaesés.

Az idei februári adatok jelentős erősödést mutatnak az alapítások terén, ami különösen üdvözítő a korábbi szűkös időszakok után. Februárban összesen 2 600 új vállalkozás jött létre, ez nemcsak meghaladja az előző év hasonló időszakában regisztrált adatokat, hanem – a tavalyi év márciusát kivéve – az elmúlt 14 hónap legmagasabb alapítási értékét is felülmúlja. A megszűnések száma februárban nem mutat kiugró mértékű növekedést (3.233 db), sőt, a megelőző év februárjához képest több mint 600 céggel kevesebb megszűnés lett regisztrálva. A január-februári összehasonlítás során pedig az látható, hogy az előző év hasonló időszakához képest mintegy 1 800 céggel kevesebb megszűnés történt.

Agrotrend.hu/ Piacésprofit

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés