Keresés
Close this search box.

Élelmiszergazdaság

Változások jönnek az élelmiszer-vállalkozások önellenőrzésében

Az élelmiszer-vállalkozásokat rendelet kötelezi az önellenőrzésre. A jogszabály tavaly év végi módosítása fontos változásokat hozott a közép- és nagyvállalkozások számára. Többek között az érintettek az önellenőrzési adatlapokat a továbbiakban kizárólag digitális úton rögzíthetik, a helyszínen, valós időben, és a felügyeleti lépéseket is ilyen formában kell dokumentálniuk. A május 1-től életbe lépő követelményekről a Nébih honlapján tájékozódhatnak a vállalkozások.

Az önellenőrzés a vállalkozások működésére és tevékenységére vonatkozóan kidolgozott követelmények teljesítésének ellenőrzését jelenti, melyet az adott vállalkozás saját maga végez el. Fontos, hogy a kontroll során az érintetteknek olyan dokumentációs rendszert kell alkalmazniuk, amely biztosítja az utólagos ellenőrizhetőséget.

A tavaly év végi rendeletmódosítás számos változást hozott az önellenőrzésben. Ezek legfontosabb eleme, hogy az ellenőrzés során elkészült adatlapok rögzítésére a továbbiakban kizárólag digitális úton, valós időben kerülhet sor. További jelentős változás, hogy az elektronikus rendszerhez az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság számára olyan hozzáférést kell biztosítani, melyen keresztül a teljes önellenőrzési tevékenység átláthatóvá válik.

Az elektronikus rögzítésre alkalmazott informatikai rendszer működtetése megvalósulhat az élelmiszer-vállalkozás saját fejlesztésében, valamint külső vállalkozás bevonásával egyaránt. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a rendszerben rögzített adatok biztonságát, továbbá illetéktelen módosítástól való védelmét az informatikai rendszer üzemeltetőjének kell biztosítania.

Az önellenőrzési rendelettel kapcsolatos útmutató a https://portal.nebih.gov.hu/-/onellenorzesi-rendelet-utmutato oldalon olvasható. Az elektronikusan vezetett önellenőrzési terv május 1-től érvényes követelményeiről a https://portal.nebih.gov.hu/-/elektronikusan-vezetett-onellenorzesi-terv-kovetelmenyei cikkben tájékozódhatnak az érintettek.

Az új rendszer nagy előnyét jelenti, hogy növeli a hatóság ‒ fogyasztók egészsége érdekében végzett ‒ munkájának hatékonyságát, és egyúttal erősíti a tisztességesen működő élelmiszer-vállalkozók piaci szerepét.

 

Agrotrend.hu/ Nébih

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés