Keresés
Close this search box.

Élelmiszergazdaság

Piac

Tovább drágul a magyarok egyik legkedveltebb gyümölcse

A szezon kezdetével ugyan mérséklődött az eper ára, de még így is túlszárnyalja a tavalyi számokat. A 20. héten már csak 1800 forint volt az eper kilója, ami húsz százalékkal drágább, mint az előző év azonos időszakában.

A Piaci Árinformációs Rendszer (PÁIR) adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a magyar eper (szamóca) termelői ára a 15–20. hetek átlagában 7 százalékkal emelkedett (2618 forint/kilogramm) az elmúlt év azonos időszakának átlagárához képest – írja az Agroinform.hu.


Fotó: Couleur / Pixabay

A közkedvelt nyári gyümölcs az idén 3800 forint/kilogramm termelői áron lépett a Budapesti Nagybani Piacra a 15. héten. A szezonhoz közeledve ugyanakkor a 20. héten már csak 1800 forint volt az eper kilója, ami 20 százalékkal drágább, mint az előző év azonos időszakában, viszont 20 százalékkal olcsóbb, mint egy héttel korábban.

A Görögországból importált eper kilogrammja leggyakoribb bruttó ára a 20. héten 1600 forint volt, ami 60 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt, és 18 százalékkal drágább, mint egy héttel korábban.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) a spanyol Szamóca és Bogyós Gyümölcsök Termelőinek és Exportőreinek Szövetségére (Freshuelva) hivatkozva azt írja, hogy az idény felénél a szamócatermés 30 százalékkal volt kevesebb, mint az előző szezon azonos időszakában.

A termelők azonban úgy látják, hogy az idény nyújtható, és kompenzálható a kora tavasszal elvesztett termésmennyiség.

Olaszországban a kedvezőtlen időjárás miatt alacsonyabb hozamra és terméskiesésre számítanak a termelők. Görögország április 21-ig 51,8 ezer tonna szamócát exportált, a szezon végére a görög szamócaexport új rekordot érhet el – írja elemzésében az AKI.

A fóliasátrakban elültetett eper ára idén a 7000 forint/kilogramm árat is elérheti.

agrotrend.hu / Index, Kuli Orsolya

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés