Keresés
Close this search box.

Élelmiszergazdaság

Ismét több tojás fogy

A hatósági ár kivezetése, a háború okozta piaci mozgások és a takarmány költségek emelkedése együttesen hatotta hazai tojáspiacra. Összességében igaz, hogy nagyrészt önellátók vagyunk tojásból, ám a maradék, nagyjából húsz százaléknyi árut importból fedezzük. Az import tojással az is gond, hogy időről időre próbálja elárasztani a piacot apró méretű, olcsónak tűnő termékkel.

A magyar tojáspiac a szakértőkszerint hamarosan megnyugszik – hasonlóan a baromfi termékek piacához – és beállnak az árak, ezzel párhuzamosan pedig remélik, a fogyasztás is újra nő. A hazai fogyasztási szükségletünk nyolcvan százalékát termeljük meg tojásból, az étkezési tojás mennyisége évente 1,3 milliárd darab. A héjas tojás felhasználásánál lényegesen nagyobb mennyiség fogy el, hiszen számtalan sütőipari termékben süteményekben, panírozott termékekben is van tojás, amelynek számát ezek a statisztikák nem adják vissza. A KSH statisztikája évente kétszáz darab étkezési tojás fogyasztást mutat ki, ami növekvő tendenciát jelent. Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke szerint ha egy ország valamilyen alapélelmiszerből nem önellátó, akkor importra szorul. Arról már megoszlanak a vélemények, hogy mi ennek a helyes aránya.

– Azokban a csúcs időszakokban, amikor az étkezési tojás fogyasztása növekszik, akkor elkerülhetetlen az import behozatala, ugyanakkor ezen időszakokat kivéve az ország képes lenne nem csak az önellátásra, hanem az árletörésre is a kis méretű és a fogyasztó számára olcsóbbnak tűnő termékekkel. A hatósági árbevezetésnek a célja elsősorban az volt, hogy rögzítse egyes termékeknek a fogyasztói árát. Néhány hónapig ez jól működő struktúra volt, ami megfékezte bizonyos termékeknek a rendkívül hullámzó, de drasztikus áremelkedését. Ezt követően az áruházláncok arra törekedtek, hogy a saját veszteségeiket minimalizálják és az ezzel kapcsolatos járulékos veszteségeiket másra hárítsák -összegezte Csorbai Attila az elmúlt időszakot, majd azzal folytatta, hogy innentől kezdve bizonyos termékeknél megjelent az import és annak a mennyisége növekedett a hatósági áras termékek esetében.

különböző cégek, vállalkozások eddig kényszerűen próbáltak meg árat csökkenteni azért, hogy bennmaradhassanak egy-egy áruházlánc polcain. Mostantól azonban változik ez a helyzet – nem csak az árstop megszűnése miatt: az alapanyag árak – elsősorban a takarmány – is csökkenésnek indultak, amelynek hamarosan kedvező hatása lesz az állati termékek árára. Ha ez megtörténik, akkor a fogyasztó is érzékeli az öt-tíz százalékos árcsökkenést.

Az a fogyasztás csökkenés, amit a háború okozta válság hozott magával az állati eredetű termékeknél, ez a folyamat először csak megáll, de utána elindul egy növekedés felé, ezért ebben az esetben újra lesz igény a jó minőségű baromfitermékekre, így az étkezési tojásra is.

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés