Keresés
Close this search box.

Élelmiszergazdaság

Az élelmiszerrendszerek jövőjének alakítása

A soros belga EU-elnökség égisze alatt 2024. március 5–7. között Brüsszelben került sor a „FOOD 2030 Networks Conference on Transformative Food System Innovation” konferencia megszervezésére a Cleverfood projekt keretében. A szervezők az eseményre a kapcsolódó témájú nemzetközi projektek képviselőit, living labokat, innovátorokat, gazdálkodókat, élelmiszer-vállalkozásokat, politikai döntéshozókat és nem utolsósorban befektetőket vártak. A Cleverfood projektben partnerként közreműködő Agrárközgazdasági Intézetet a rendezvényen a Fenntarthatósági Kutatások Igazgatóságának munkatársai képviselték.

Forrás: pixabay.com

A háromnapos rendezvény első napján (március 5.) az élelmiszerrendszer átalakítását célul tűző projektek együttműködésének elősegítése érdekében egy workshopot szerveztek. A workshop szekciói a szakpolitika és irányítás, az innováció és digitalizáció, a társadalmi szerepvállalás, az oktatás és tudásátadás, illetve az érdekelt felek közötti együttműködés területeire terjedtek ki az olyan közös célok megvalósítása érdekében, mint a növényi alapú élelmiszer-termelés és -fogyasztás elősegítése, a rövid ellátási láncok megerősítése, az élelmiszer-veszteség és -pazarlás csökkentése, valamint a termelők, érintett vállalkozások és fogyasztók számára igazságos átállás elősegítése az élelmiszerláncban.

A második napon (március 6.) megszervezett innovátorok platformja a vidéki és városi területek mezőgazdasági és élelmezési rendszerének átalakítását célzó technológiai, társadalmi, kormányzási és piacvezérelt megoldásokon dolgozó élő laboratóriumok és innovátorok találkozását tette lehetővé. A szekciókban az innovációt akadályozó és elősegítő tényezők mellett a fenntarthatóságot támogató üzleti modelleket, a finanszírozási és piaci lehetőségeket vitatták meg.

A konferencia utolsó napjának (március 7.) célja a politikai döntéshozókkal és érintett felekkel történő párbeszéd kialakítása volt kerekasztal-beszélgetések formájában. Az első panelbeszélgetés során a résztvevők megvitatták, hogy melyek azok a lehetőségek, kihívások és akadályok, amelyekkel a helyi, nemzeti és uniós kormányoknak foglalkozniuk kell az élelmiszer-rendszerek fenntartható átalakítása és az ezt támogató innovációs tevékenységek megerősítése érdekében.  A második panelbeszélgetés az élelmiszerek környezetvédelmi jelöléseinek (ökocímkék) jelenlegi helyzetével, az ezen jelölésekkel kapcsolatos lehetőségekkel és kihívásokkal, valamint az élelmiszerrendszerek átalakítását támogató ökocímkék fejlesztésének és bevezetésének előmozdításához szükséges szakpolitikai lépésekkel foglalkozott.

 

agrotrend.hu / AKI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés