Keresés
Close this search box.

Élelmiszergazdaság

A francia konyha a kihalás szélére sodorja a békákat – állítják tudósok

A békacomb mértéktelen fogyasztását kifogásolja európai tudósok egy csoportja abban a nyílt levélben, amelyet Emmanuel Macron francia elnökhöz intéztek – jelent meg az infostart.hu-n.

Kétségtelen, hogy kevés franciásabb étel létezik a vajban párolt, petrezselymes békacombnál, de európai tudósok egy csoportja szerint mégis jelentősen korlátozni kellene a fogyasztását – írja a The Washington Post.

Fotó: Pixabay

Az amerikai lap szerint a franciák a legtöbb békát Törökországból és Indonéziából importálják, méghozzá olyan mennyiségben, hogy az már a kihalás szélére sodorta a fajt mind a két országban. 2010 és 2019 között több mint kétmillió békacomb érkezett az Európai Unióba, amelynek döntő többségét a franciák falták fel. Több európai természetvédő szervezet ezért nyílt levélben fordult Macron francia elnökhöz, hogy helyezze a békacombimportot a CITES, vagyis az állatok kereskedelmét szabályozó nemzetközi egyezmény hatálya alá.

A The Washington Post megkérdezte az indonéz IPB egyetem professzorát, hogy valóban kell-e aggódni a békák miatt. Mirza D. Kusrini – aki az erdészeti erőforrások megőrzésével foglalkozik – határozottan cáfolta európai kollégái állításait. Mint mondta, hazájában a békák egész évben szaporodnak és remekül megélnek a rizsföldeken.

Még fokozott begyűjtésük sem okoz olyan egyedszámcsökkenést, amely aggodalomra adna okot – közölte az indonéz professzor.

A tiltakozók ellenben azzal érvelnek, hogy miközben a Franciaországban és az EU-ban őshonos békapopulációk védettek a kereskedelmi hasznosítás ellen, az unió nem korlátozza a kétéltűek importját a tagországokon kívüli államokból. Márpedig ez a békafajok és populációik számának drasztikus csökkenéséhez vezet világszerte.

Az amerikai napilap azt is megjegyzi, hogy a kétéltűek a gerincesek legveszélyeztetettebb osztálya világszerte. Több fajuk küzd a túlélésért, mint az emlősök, a madarak és a hüllők közül, bár ennek több oka is lehet. Az egyik a halálos, chytrid gomba, amely egyre jobban terjed az egész világon.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés