2024. április 1-jével kivezetik a kkv kamatstopot, amit még 2022. november 1-jén vezettek be. A kamatstop a változó kamatozású, nem-támogatott és legalább egy éves futamidejű forint hiteleknél volt igényelhető. A minisztérium közleménye szerint több mint 50 ezer kkv vette igénybe a kamatstopot.

A kamatstopot a koronavírus-járvány, illetve az orosz-ukrán háború gazdasági hatásainak kezelésére vezette be a kormány. Az intézkedés célja az volt, hogy a törlesztőrészletek növekedése ne vigye csődbe a magyarországi vállalkozásokat. A kamatok befagyasztása 17 hónapig védte a hazai vállalkozásokat a megemelkedett kamatszinttel szemben. Az infláció azóta 4 százalék alá csökkentt, a javuló gazdasági helyzetnek, valamint az elmúlt időben végbement kamatcsökkenésnek köszönhetően a kkv kamatstop kivezetésére úgy kerülhet sor, hogy egyik érintett vállalkozás törlesztőrészlete sem fog emelkedni.

Az utóbbi időszakban ugyanis érdemi csökkenés volt tapasztalható a hazai kamatkörnyezetben, amelynek eredményeképp a 3 hónapos BUBOR a piaci várakozások szerint 2024. április 1-ig a kkv kamatstoppal rögzített 7,77 százalékos szint alá fog csökkeni.

Az intézkedés bevezetésekor a vállalati hitelek szempontjából meghatározó 3 hónapos BUBOR 16,5 százalék feletti szinten volt, a kamatstop viszont ugyanezen lejáratú referenciakamatot 7,77 százalékos (3 havi BUBOR) szinten rögzítette.

Az intézkedés így bevezetése óta összességében mintegy 150 milliárd forinttal enyhítette több mint 50 ezer magyar kkv törlesztési terheit és megközelítőleg 1 500 milliárd forint összegű hitelállományt érintett.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Bankszövetség együttműködésének eredményeként a bankok vállalták, hogy a 2024. február 1. és április 30. között az új vállalati hitelszerződések esetén a BUBOR, mint referenciakamat feletti kamatfelárat a folyósítást követően fél évig 0 százalékos szintre csökkentik. Mindez 2-4 százalékponttal csökkenti a vállalati hitelek kamatszintjét, hozzájárulva a beruházások és fejlesztések ösztönzése mellett, a piaci hitelezés és a gazdasági növekedés helyreállításához.

Agrotrend.hu/ VG