Keresés
Close this search box.

Agrárpiac

Magyarország élősertés- és sertéshús-kereskedelmének alakulása

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 58 százalékkal nőtt (8,7 ezer tonna) 2024 január–márciusában a 2023. január–márciusi mennyiséghez viszonyítva. A legfőbb partnerek Románia, Ausztria és Albánia voltak. Az élősertés-behozatala 11 százalékkal 17,9 ezer tonnára bővült, a legnagyobb beszállítónak Szlovákia, Horvátország, Németország és Csehország számított.

Forrás: pixabay.com

A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 20,6 százalékkal emelkedett (39,8 ezer tonna), értéke 21,2 százalékkal nőtt a megfigyelt időszakban. A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba és Horvátországba szállították. A sertéshúsimport volumene 9,2 százalékkal (39,2 ezer tonna) bővült, értéke 17,6 százalékkal volt nagyobb a 2023 első negyedévinél. A sertéshús több mint kétharmada Németországból, Spanyolországból, Ausztriából és Lengyelországból származott.

Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 841 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2024 21. hetében, 8 százalékkal csökkent az előző év azonos hetének átlagárhoz képest.

agrotrend.hu / AKI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés